Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej albo fasoli mamut w strąkach. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.
Do spróbowania go gorąco zachęcamy też te osoby, które nie przepadają za tym typem fasoli. Fasolka zrobiona według tego przepisu pokaże swoje pyszne oblicze.
1. Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki.
2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, fasolę oraz pomidory. Dolewamy nieco wody, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 40 minut.
3. Pod koniec możemy zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody i pozostał tylko gęsty pomidorowy sos. Tuż przed zdjęciem z ognia posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Καλή όρεξη!
Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.
Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.
Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.
Komentarze
komentarz z
Czesto robie, uwialbiam :)
komentarz z
Ja również robię - proste, pyszne.
komentarz z
Fasolka - jedno z nielicznych warzyw lubiane przez całą rodzinkę...
komentarz z
Spróbuję!
komentarz z
Uwielbiałam to na Crecie :)
komentarz z
Lecker
komentarz z
komentarz z
Uwielbiamy
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153060376807551,10154668442932551,641684398005828