Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Dzisiejsze odczyty greckich stacji pogodowych pokazały, że w przypadku 143 miejsc wskazywana temperatura przekroczyła 25 stopni Celsjusza. Warte odnotowania jest to, że w pierwszej ósemce miejscowości z najwyższymi wartościami sięgającymi blisko 30 stopni, znalazły się 4 kreteńskie miejscowości: Gortyna (29,1), Moni Toplou (29,1), Sitia (28,9), Siva (28,4). Ostatnia niedziela marca bardziej przypominała zatem lato niż początek wiosny.
Niestety wraz ze wzrostem temperatur do Grecji dotarła nowa fala afrykańskiego pyłu. Kreta zaś z racji swojego położenia najbardziej odczuwa skutki wysokich wartości stężenia pyłu. Tym razem nie są to wartości ekstremalne, średnia dobowa wartość stężenia cząstek PM10 wyniosła 65 µg/m3. Cząsteczki pyłu są zawieszone na dużej wysokości dlatego głównym utrudnieniem jest gorsza widzialność. Wiosna to czas kiedy pył znad Sahary często przemieszcza się nad Grecję, choć tym razem wraz z ciepłym powietrzem dotarł nawet do Polski.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Uuu jak miło
komentarz z
Polskie Pomorze odczuwa również
komentarz z
Prawie całą Bulgarka też zapyliona,zolta
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/808945361279730