Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Today's readings from Greek weather stations showed that in 143 places the temperature exceeded 25 degrees Celsius. It is worth noting that the top eight towns with the highest values reaching nearly 30 degrees include 4 Cretan towns: Gortyna (29.1), Moni Toplou (29.1), Sitia (28.9), Siva (28, 4). The last Sunday of March was more like summer than the beginning of spring.
Unfortunately, as temperatures rose, a new wave of African dust reached Greece. Due to its location, Crete suffers the most from the effects of high dust concentrations. This time, these are not extreme values, the average daily value of the concentration of PM10 particles was 65 µg/m3. Dust particles are suspended at high altitude, so the main difficulty is poor visibility. Spring is the time when dust from the Sahara often moves over Greece, although this time it even reached Poland with the warm air.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Uuu jak miło
komentarz z
Polskie Pomorze odczuwa również
komentarz z
Prawie całą Bulgarka też zapyliona,zolta
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/808945361279730