Najnowsze komentarze:
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
Vai, zapraszam
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Osobiście wolałabym, żeby tradycja dekorowania łodzi pozostała. Ech ta globalna wioska
komentarz z
Hanna tradycja dekorowania łodzi nie zginęła. W internecie znajdziesz również zdjęcia dekoracji w takim kształcie :)
komentarz z
Zobaczymy za 50 lat, ile zostanie z tej lokalnej tradycji. Dziwię się, że ludziom tak zależy, żeby na całym świecie święta miały oprawę "na jedno kopyto" zamiast podtrzymywać to, co mogłoby je wyróżniać. Choinka ładna, ale tysiące podobnych są wszędzie. Do lata jednak zniknie i Chania będzie znowu swojska, najlepsza :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153316899007551