Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Dzisiejsza noc to niesamowita okazja by za darmo w blasku księżyca zwiedzić niektóre z greckich muzeów. Wzorem lat ubiegłych, również i w tym roku tamtejszemu Ministerstwu Kultury i Turystyki udało się zorganizować tę cykliczną imprezę. Z racji zatargów związanych z zapłatą za dodatkowe nadgodziny pracowników, zagrożony był udział w tej imprezie niektórych placówek muzealnych, w tym tak znanych jak: Akropolu czy Narodowego Muzeum Archeologicznego. Według organizatorów pełną ofertę atrakcji dostępnych tej nocy ma stanowić przeszło 90 miejsc, które będą udostępnione do zwiedzania tuż po zachodzie słońca.
Na Krecie będzie możliwość zwiedzenia następujących miejsc:
wykopaliska archeologiczne w Apterze,
ruiny minojskiego pałacu w mieście Malia,
twierdza wenecka w Heraklionie,
wykopaliska na terenie późnominojskiego miasta Gournia,
minojskie miasto w Monastiraki w Amari.
Nie pozostaje mi nic innego jak (z zazdrością) życzyć miłego zwiedzania wszystkim tym, którzy właśnie przebywają na Krecie.
Ps. Możliwość nocnego zwiedzania greckich muzeów nie jest przypisana do konkretnej daty kalendarza. Początek tej imprezy wyznacza sierpniowa pełnia księżyca w Grecji. Osoby, które chcą załapać się na przyszłoroczną noc muzeów powinny uwzględnić ten fakt w swoich planach.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz