Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
250 tysięcy tancerzy zbierze się dziś na Nowej Drodze Narodowej, by o godzinie 19.30 (wg czasu greckiego) wspólnie rozpocząć tradycyjny kreteński taniec sigano pendozali. Zebrani ludzie utworzą łańcuch, który będzie się ciągnąć przez przeszło 200 km New National Road od Chanii aż do Agios Nikolaos. 7 sierpnia jest dniem globalnego pokoju i przyjaźni narodów i właśnie w ten sposób organizatorzy chcą uczcić 65 rocznicę zrzucenia bomby atomowej na Hiroszimę.
Próba pobicia rekordu to pomysł realizowany w ramach idei "Planet Crete". Poza podstawowym hasłem przyświecajacym temu rekordowi: "Dzień tańca dla wszystkich mieszkańców naszej planety" organizatorzy mają nadzieję zwrócić uwagę ludzi z innych krajów na Kretę. Osoby uczestniczące w "Planet Crete" liczą również, że ta swoista promocja pozwoli na wzmocnienie turystyki na Krecie, co jest szczególnie ważne w tym roku.
Po zakończeniu tańca Nowej Drodze Narodowej ma zostać nadana nazwa "Droga ludzi na ziemi". Trasa zostanie również podzielona na równe odcinki, których liczba ma symbolizować ilość krajów zrzeszonych w ONZ. Początek każdej z części będzie wyznaczać rzeźba ludzi zjednoczonych w tańcu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz