Najnowszy tegoroczny raport InSETE

data_2015-10-01 18:29:30 2015-10-01 18:29:30

Grecka organizacja InSETE (SETE Intelligence) zajmująca się analizą tamtejszej branży turystycznej opublikowała najnowszy raport analizujący ruch turystyczny na przestrzeni pierwszych ośmiu miesięcy tego roku. Mimo tego że Grecja utrzymała wzrostowy trend liczby zagranicznych przyjazdów to niestety w przypadku Krety statystyki ilości turystów nie są już tak pozytywne. W stosunku do ubiegłego roku w analizowanym okresie ogólna liczba turystów korzystających z transportu lotniczego zmniejszyła się o około 2 procent. Jeszcze gorzej sytuacja przedstawia się w transporcie morskim, gdzie liczba pasażerów przypływających do kreteńskich portów w ujęciu rok do roku w okresie od stycznia do sierpnia zmniejszyła się o ponad 13 procent.

Prom w porcie Souda

W odróżnieniu od Krety i innych nielicznych wysp, gdzie odnotowane zostały spadki, w pozostałych rejonach Grecji całkowita liczba turystów wzrosła o około 5 procent. Jednym z największych motorów tego wzrostu jest lotnisko w Atenach, które w tym roku w okresie pierwszych ośmiu miesięcy przyciągnęło o około 23 procent więcej podróżnych niż w roku ubiegłym. Bardzo dobrze wyglądają również statystyki krajowego ruchu lotniczego, który w tym roku w analogicznym okresie był większy o około 1/4 w stosunku do 2014 roku.

Tym co budzi niepokój to bardzo słabe wyniki transportu morskiego. Branża ta przeżywa obecnie bardzo trudny okres. Zwiększony poziom podatku VAT sprawia, że cena biletów promowych jest coraz mniej konkurencyjna w stosunku do transportu lotniczego. Nie bez znaczenia jest również coraz gęstsza siatka połączeń oferowanych przez tanich przewoźników takich jak Ryanair czy też WizzAir. Szczególnie bolesna spadki odnotowane zostały na trasach łączących Grecję z Włochami, gdzie w okresie od stycznia do sierpnia całkowita liczba pasażerów była mniejsza o prawie dziesięć procent.

Piotrek,  data_2015-10-01 18:29:30 2015-10-01 18:29:30
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Włodzimierz Gierat
2015-10-01 18:05:36

A ja na Krecie byłem i w przyszłym roku też będę.

3
Urszula Nieboj
2015-10-01 23:09:37

Ja też byłam i będę <3 To moja ukochana wyspa !!!

1
Iza Napierała
2015-10-02 20:49:38

Moja tez:) lecę juz za dwa tygodnie i w maju tego roku tez byłam

Aga Dyziowa
2015-10-03 07:26:56

Podczas ostatniej wizyty zauważyłam rozbudowę lotniska w Chanii, więc może są zamiary zwiększenia przepustowości ; )

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153188158147551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera