Najnowsze komentarze:
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
Vai, zapraszam
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Sklep Stavrosa w Asomatos! Mój ulubiony :))) Ach!
komentarz z
Zdecydowanie. Naszym zdaniem jeden z obowiązkowych przystanków w tym rejonie Krety. Szczególnie jeśli ktoś będzie mieć szczęście zobaczyć Mistrza przy pracy :)
komentarz z
Moje dzieciaki po starej znajomosci zrobiły u Stavrosa swoje podpisane miseczki. Nie chciał za to ani grosza. Uwielbiają go, ilekroć przejeżdżamy przez Asomatos (czyli kilka razy w tygodniu jeśli jedziemy z Rethimno przez Kourtaluoti) zatrzymujemy sie u niego na kawę i sok :) Stavrosa uwielbia pogadać o życiu ;)
komentarz z
Nam dał kiedyś 20 minutowy wykład o jakości gliny i staranności wykończenia ceramiki w różnych rejonach Krety. A wszystko opowiada tak ciekawie, że naprawdę ciężko zakończyć z nim rozmowę :)
komentarz z
Bo tam czas płynie inaczej...zawsze pierwszy tydzień wyhamowuję zeby dostosować się do kreteńskiego rytmu ;)
komentarz z
Kiedyś tez opowiadał jak długo, etapami dochodził do uzyskania czystości poszczególnych kolorów, to bardzo trudne i potrzeba do tego naprawdę sporej dawki wiedzy. Jest niesamowity :)
komentarz z
To fakt ... jak już jesteśmy na Krecie to często mówimy sobie wzajemnie: "Hej - poczekaj! A Ty gdzie tak pędzisz?" :D
komentarz z
Otóż to! :D
komentarz z
Wracając do Stavrosa... jakość jego wyrobów jest naprawdę niesamowita. Zwłaszcza jeśli porówna się je z ceramiką z Margarites, które przecież słynie z wyrobów garncarskich. Te wręcz wyglądają przy porównaniu niechlujnie. Stavros ma talent i serce do tego co robi, niestety z tego co opowiadał to jego zawód powoli wymiera.
komentarz z
Dokładnie takie samo mam odczucie co do Margerites. Pojechałam tam w tym roku zeby sie w tym utwierdzić, i, co do mnie niepodobne, nie przywiozłam ani jednej skorupy. Nic. Mam nadzieję, ze nie będzie tak źle, jednak Grecja ma dluuuugie tradycje garncarskie. Ludzie (Mongołowie turyści) lubią i kupują w Grecji ceramikę. W Polsce ten zawód chyba wymiera jeszcze bardziej...A szkoda.
komentarz z
Stavros mówił że bodajże w zeszłym roku zamknięto jedyną oficjalną szkołę garncarstwa jaka znajdowała się w Chanii. Teraz jedyną możliwością nauczenia się tego zawodu jest przejęcie umiejętności z ojca na syna, pod warunkiem że ten drugi ma ochotę się tego nauczyć.
komentarz z
Szkoda :( bo to piękny ale i trudny zawód.
komentarz z
Byłam blisko, przejazdem. .ech. żal że nie zajrzałam aleee to bardzo dobry powód żeby w przyszłym roku tam wrócić
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153144159357551