Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Mieszkańcy Ierapetry na nowo wyznaczyli definicję pojęcia “największej sałatki greckiej na świecie”. Od dnia 25 czerwca oficjalny nowy przepis na to rekordowe danie to: 6,5 tony pomidorów, trzy tony ogórków, 800 kilogramów sera feta, pół tony oliwy oraz przyprawy. Całość ważyła przeszło 12 ton, co o ponad 1,5 tony przewyższyło poprzedni rekord ustanowiony w jednym z izraelskich miast. Przy okazji chciałbym również uspokoić wszystkie osoby, które martwią się tym, że tak znaczną ilość jedzenia zmarnowano w celu ustanowienia tego rekordu. Wedle zapewnień organizatorów, sałatkę grecką, która została wytworzona prze wolontariuszy z Ierapetry rozdano wśród organizacji społecznych oraz osób potrzebujących znajdujących się w rejonie prefektury Lasithi.
Zdjęcie: World Records Academy
12 ton sałatki greckiej (a właściwie sałatki wiejskiej) czyli uczta dla wielbicieli.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz