Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Oddaj swój głos na wiatraki na płaskowyżu Lassithi
2015-05-27 19:25:44
Niedawno pisaliśmy Wam o tym, że projekt przywrócenia wiatraków na płaskowyżu Lassithi ma dużą szansę na wygranie jednej z pieniężnych nagród ufundowanych w ramach programu Dziedzictwa Kulturowego Unii Europejskiej. Dziś chcielibyśmy zachęcić Was do obejrzenia filmu, którego celem jest promowanie tej inicjatywy.
Przy okazji chcielibyśmy przypomnieć Wam, że wciąż jeszcze można oddać głosy w ramach internetowej ankiety http://vote.europanostra.org/, dzięki której wyłoniony zostanie projekt wyróżniony nagrodą publiczności.
W ramach głosowania możecie wyróżnić 3 projekty. Jedynym ograniczeniem jest to, że projekty na które będziecie głosować, muszą wywodzić się różnych krajów. Do oddania ważnego głosu wymagane jest podanie własnego adresu skrzynki mailowej, na którą wysyłane będzie potwierdzenie wymagające kliknięcia. Ankieta będzie jeszcze aktywna do 31 maja 2015 roku. Gorąco zachęcamy Was do zagłosowania na kreteńską kandydaturę.
Więcej informacji na temat tego wyjątkowego projektu będącego owocem pracy badawczej inżyniera Georgiosa Hatzakisa, znajdziecie w jednym z naszych wcześniejszych wiadomości "Wiatraki z Lassithi walczą o nagrodę"
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152939836067551