Booking.com

Program monitorowania jakości wody na greckich plażach

data_2015-05-26 19:00:00 2015-05-26 19:00:00

Greckie i kreteńskie plaże wciąż cieszą się niezwykłym uznaniem wśród turystów. Z pewnością są one jednym z najważniejszych elementów przyciągających każdego roku kolejne miliony turystów. O doskonałym przygotowaniu tamtejszych plaż niech świadczy choćby niezwykle duża liczba błękitnych flag przyznanych tego typu miejscom. W tym roku wyróżnienie to zostało uzyskało blisko 400 greckich plaż, przy czym około 100 z nich ulokowanych jest na Krecie. Lokalne społeczności oraz greckie władze zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest utrzymanie wysokiej jakości kąpielisk. Właśnie z tego względu już od 1988 roku na szeregu plaż uruchomiony został program monitorowania jakości wody. W czasie tegorocznego sezonu wakacyjnego, aż do końca października, systematycznemu badaniu będzie podlegać aż 157 kreteńskich plaż.

Plaża Triopetra

Od 2010 roku kąpieliska monitorowane są zgodnie z nową, zdecydowanie bardziej restrykcyjną, dyrektywą UE określającą przepisy związane z zarządzaniem jakością wody w kąpieliskach. Parametry wody określane są w ramach dwóch głównych kategorii uwzględniających zanieczyszczenia mikrobiologiczne (w tym występowanie bakterii grupy coli) oraz wizualny wygląd wody (w tym występowanie zanieczyszczeń pochodzących z substancji ropopochodnych, szkła czy też tworzyw sztucznych).

Warto podkreślić, że wdrożony w Grecji system monitorowania jest w pełni transparentny, a wyniki są udostępniane zarówno turystom, jak i wszelakim organizacjom. Każdego roku przygotowywany jest również raport zawierający szczegółowe wyniki przeprowadzonych badań, a także ewentualne zalecenia, których wdrożenie może spowodować poprawę jakości wody. Program ten finansowany jest z środków UE udostępnianych w ramach Programu Operacyjnego Środowisko i Zrównoważony Rozwój (Environment and Sustainable Development - EPPERAA).

Piotrek,  data_2015-05-26 19:00:00 2015-05-26 19:00:00
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Arturro Arturro Narturro
2015-05-26 19:50:45

a ja tak Kocham Kretkę, że mam dupie badania i mogę być nawet na tych niebadanych a Port w Chani, działa na mnie jak magnes

CRETE
2015-05-26 20:17:03

A nas to cieszy że Kreteńczycy i Grecy dbają o swoje plaże i kąpieliska. Wiedzą że to jest turystyczny magnes, z którego mogą czerpać dochód. Ale nie tylko - od wieków Grekom morze także dostarcza jedzenie. Im czystsza woda, tym zdrowsze ryby i inne 'owoce' morza.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152934612657551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera