Turyści uwięzieni w wąwozie Samaria

data_2015-05-12 19:20:00 2015-05-12 19:20:00

Ostatnie dni niestety obfitują w niezbyt dobre wiadomości napływające z Krety. Wczoraj pisaliśmy Wam o tym, że tegoroczny początek sezonu jest niezbyt sprzyjający dla pieszych wędrówek po Krecie. Jak podaje w dniu dzisiejszym portal chaniapost, złe warunki atmosferyczne, a w szczególności obfite opady deszczu spowodowały, że około 70 osób zostało uwięzionych w wąwozie Samaria. Pracownicy nadleśnictwa wraz ze wsparciem lokalnych mieszkańców uruchomili dużą akcję ratowniczą mającą na celu uratowanie tych turystów.

Samaria

Duża ilość wody spływającej z górnych partii wąwozu spowodowała, że w rejonie Żelaznych Wrót jej poziom wzrósł do wysokości uniemożliwiającej przejście tego odcinka szlaku. Około pięćdziesięciu uratowanych turystów będzie zmuszonych do spędzenia nocy w opuszczonej wiosce Samaria. Decyzja ta związana jest z prognozowanym pogorszeniem pogody oraz zapowiedzią dalszych opadów deszczu. Trzymamy kciuki za wszystkie te osoby, aby obyło się bez większych szkód na zdrowiu.

Przy okazji informacji na temat otwarcia szlaku w wąwozie Samaria informowaliśmy Was, że w początkowym okresie jego dostępność jest mocno uzależniona od warunków atmosferycznych. Obecna sytuacja najprawdopodobniej doprowadzi do czasowego zamknięcia szlaku. Służby leśne będą musiały się również uporać ze znacznymi szkodami wywołanymi przez spływającą wodę. Z pewnością odbudowa infrastruktury może potrwać nawet kilka dni.

Gosia i Piotrek,  data_2015-05-12 19:20:00 2015-05-12 19:20:00
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Monika Banach
2015-05-12 17:23:03

:(

Klaudia Iza Walewska
2015-05-12 17:26:50

bardzo kapryśna ta pogoda! :(

 CRETE
CRETE
2015-05-12 20:08:21

W tym roku jest wręcz nieprzewidywalna.

Monika Gorzkowska
2015-05-12 17:29:59

Ojjjj oby nic sie nie stało

1
 CRETE
CRETE
2015-05-12 20:07:59

Miejmy nadzieję, choć to niefajne doświadczenie.

3
 gość}
gość Jason
2015-05-18 10:07:43

A mi się jednak udało :)

Witam

Jakiś czas temu pytałem się o możliwość odwiedzenia wąwozu na początku maja.

Byłem i mi się udało przejść całość bez problemów.

Jedyne komplikacje były z dopasowaniem promu do autobusu, ale może to się już zmieniło .

Ja z Agia Roumeli płynąłem promem do Chora Sfakion, jeżeli dobrze pamiętam prom odpływał o 17:30 a na miejscu czekał autobus ( sporo autobusów) na prom.

 

 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152905874047551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera