Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Ostatnio sporo pisaliśmy Wam o tym, że coraz więcej miejsc jest już przygotowanych na tegoroczny sezon. Niestety musimy również napisać o tych miejscach, które w tym roku na pewno nie będą udostępniane dla zwiedzających. W przypadku niektórych miejsc, takich choćby jak twierdza Koules, brak możliwości zwiedzania to wynik przedłużającego się remontu, który ciągnie się już od dobrych kilku lat. Wielka szkoda, bo jest to miejsce warte zwiedzenia, choćby ze względu na niesamowitą panoramę portu, która rozpościera się z murów tej budowli.
Stałym gościem na tej liście jest również muzeum archeologiczne w Elefthernie. Pocieszającym jednak jest to, że obiekt ten jest już mocno zaawansowany w budowie i z pewnością w najbliższym czasie (na przestrzeni kilku lat) można spodziewać się zakończenia budowy.
Zamknięte wykopaliska takie jak te we wspomnianej wyżej Elefthernie, czy też Zominthos to miejsca, gdzie wciąż prowadzone są bardzo rozlegle i aktywne prace archeologiczne. Ze zrozumiałych względów obecność turystów nie jest tam wskazana, a sam teren jest wyłączony ze zwiedzania.
Pełną listę miejsc, będących pod kuratelą greckiego Ministerstwa Kultury, których otwarcie nie jest przewidywane w tym roku znajdziecie poniżej:
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Szkoda, ale i tak zostało wiele do odwiedzenia.
komentarz z
Jak najbardziej :)
komentarz z
Potwierdzam.....zamknięte bylismy wczoraj ;) ale i tak okolica przepiękna.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152902535537551