Otwarte winnice - podróżuj, poznawaj, degustuj, zdobywaj

data_2015-05-07 20:00:00 2015-05-07 20:00:00

Już w najbliższy weekend, 9 i 10 maja, na Krecie szykuje się prawdziwa gratka dla miłośników wina. Tamtejsi producenci tego zacnego i bardzo cenionego trunku otworzą swoje winiarnie dla zwiedzających. Będzie to unikalna okazja do zobaczenia w jaki sposób powstaje wino oraz jak znane winiarnie wyglądają od zaplecza. Łącznie w tej unikalnej imprezie weźmie udział ponad 20 lokalnych producentów. Najsilniej będzie reprezentowany nomos Heraklion, gdzie swoje  uczestnictwo zgłosiło siedemnaście winiarni, w tym tak popularne jak Boutari czy też Lyrarakis. Bardzo interesująco zapowiada się również możliwość zwiedzenia tradycyjnej winiarni znajdującej się w słynnym klasztorze Moni Toplou położonym we wschodnim rejonie Lassithi.

Open Wineries 2015

Na stronie powiązanej z tym artykułem znajdziecie ulotki z przykładami kilku objazdowych tras zaproponowanych przez organizatorów. Znajduje się tam również pełna lista producentów uczestniczących w tej imprezie, informacje na temat godzin zwiedzania, a także lista dodatkowych wydarzeń organizowanych przez poszczególnych uczestników.

Wine of Crete, organizator tej imprezy, podaje również dziesięć ważnych powodów, które powinny zachęcić wszystkich do uczestnictwa w dniach otwartych:

  1. podróżuj po kreteńskiej wsi odkrywając piękne winnice oraz gaje oliwne
  2. degustuj kreteńskie wina
  3. dyskutuj bezpośrednio z winiarzami na temat 11 rodzimych kreteńskich szczepów winorośli
  4. poszukuj eksperymentalnych procesów fermentacji (winifikacji) podejmowanych przez lokalnych producentów
  5. poznaj kreteńskich winiarzy oraz ich filozofię pracy
  6. odkryj jak nowoczesne sposoby produkcji mogą być łączone z tradycyjnymi wielowiekowymi metodami
  7. zapytaj o rady odnośnie doboru kreteńskich win
  8. zdobądź lokalne wina sprzedawane po cenach producenta i ciesz się gwarancją najwyższej jakości
  9. skosztuj tradycyjnej kuchni serwowanej przez lokalne tawerny
  10. ciesz się wiosną na Krecie

Nam szczególnie spodobały się punkty o numerach 1, 2, 5, 8, 9 i 10 :).

Piotrek,  data_2015-05-07 20:00:00 2015-05-07 20:00:00
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Anna Brudz
2015-05-09 06:38:40

Michał Lewandowski. Zazdroszczę Darii

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152896630707551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera