Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Już w najbliższy weekend, 9 i 10 maja, na Krecie szykuje się prawdziwa gratka dla miłośników wina. Tamtejsi producenci tego zacnego i bardzo cenionego trunku otworzą swoje winiarnie dla zwiedzających. Będzie to unikalna okazja do zobaczenia w jaki sposób powstaje wino oraz jak znane winiarnie wyglądają od zaplecza. Łącznie w tej unikalnej imprezie weźmie udział ponad 20 lokalnych producentów. Najsilniej będzie reprezentowany nomos Heraklion, gdzie swoje uczestnictwo zgłosiło siedemnaście winiarni, w tym tak popularne jak Boutari czy też Lyrarakis. Bardzo interesująco zapowiada się również możliwość zwiedzenia tradycyjnej winiarni znajdującej się w słynnym klasztorze Moni Toplou położonym we wschodnim rejonie Lassithi.
Na stronie powiązanej z tym artykułem znajdziecie ulotki z przykładami kilku objazdowych tras zaproponowanych przez organizatorów. Znajduje się tam również pełna lista producentów uczestniczących w tej imprezie, informacje na temat godzin zwiedzania, a także lista dodatkowych wydarzeń organizowanych przez poszczególnych uczestników.
Wine of Crete, organizator tej imprezy, podaje również dziesięć ważnych powodów, które powinny zachęcić wszystkich do uczestnictwa w dniach otwartych:
podróżuj po kreteńskiej wsi odkrywając piękne winnice oraz gaje oliwne
degustuj kreteńskie wina
dyskutuj bezpośrednio z winiarzami na temat 11 rodzimych kreteńskich szczepów winorośli
poszukuj eksperymentalnych procesów fermentacji (winifikacji) podejmowanych przez lokalnych producentów
poznaj kreteńskich winiarzy oraz ich filozofię pracy
odkryj jak nowoczesne sposoby produkcji mogą być łączone z tradycyjnymi wielowiekowymi metodami
zapytaj o rady odnośnie doboru kreteńskich win
zdobądź lokalne wina sprzedawane po cenach producenta i ciesz się gwarancją najwyższej jakości
skosztuj tradycyjnej kuchni serwowanej przez lokalne tawerny
ciesz się wiosną na Krecie
Nam szczególnie spodobały się punkty o numerach 1, 2, 5, 8, 9 i 10 :).
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Michał Lewandowski. Zazdroszczę Darii
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152896630707551