Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
W dniach od 1 do 15 maja podróżni korzystający z sieci połączeń promowych realizowanych w obrębie południowo-zachodniego wybrzeża Krety muszą liczyć się z dosyć dużymi utrudnieniami. Ma to bezpośredni związek z awarią jednego z dwóch dużych promów, jakie znajdują się w posiadaniu firmy ANENDYK. W szczególności tyczy się to osób, które będą chciały skorzystać z promowych połączeń na trasie od Agia Roumeli przez Sougia do Paleochory. Na tym kierunku aż do połowy mają będzie obsługiwany jedynie ruch pasażerski. Jeśli planowaliście w tym okresie zwiedzanie Gavdos to musicie liczyć się z bardzo ograniczoną liczbą połączeń, które realizowane są tylko 2 razy w tygodniu w godzinach nocnych.
Zgodnie z informacją przekazaną przez Giannisa Braoudakisa, Prezesa Zarządu ANENDYK, całe zamieszanie związane wynika z poważnej awarii, jakiej uległ prom ‘Samaria’. Statek ma uszkodzony główny wał napędowy oraz śrubę. Wedle wstępnej oceny naprawa potrwa około 2 tygodni, a jej szacunkowy koszt wyniesie około 50 tysięcy euro. Jeśli w najbliższych dniach planujecie korzystać z połączeń promowych firmy ANENDYK to polecamy Wam zapoznanie się ze szczegółową tabelą rejsów.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
otworzyli już wąwóz...tyle, że nie ma jak z niego wrócić...:(
komentarz z
Nie no spokojnie nie ma co narzekać. Prom generalnie pływa, tyle że z serii tych mniejszych. Dużo większe problemy są na trasie Paleochora - Gavdos.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152894657002551