Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Taniec Greka Zorby - próba bicia rekordu Guinnessa
2015-04-25 11:45:53
Mimo że od światowej premiery Greka Zorby minęło już 50 lat to słynny taniec Zorby nie stracił nic ze swojej elektryzującej mocy. O tym że potrafi on porwać wiele osób niech świadczy to że po raz kolejny podjęta zostanie próba bicia rekordu Guinnessa w ilości osób tańczących Sirtaki.
Wydarzenie to zostało zaplanowane na najbliższą niedzielę 26 kwietnia w odległym Perth w Australii. Organizatorzy Greckiego Festiwalu rozesłali otwarte zaproszenia do uczestniczenia w tym wydarzeniu mając równocześnie nadzieję, że uda się im utworzyć łańcuch złożony aż z 10 000 tancerzy. Jeśli próba ta się powiedzie to zostanie ustanowiony nowy rekord Guinnessa.
Poprzedni rekord został zapisany 31 sierpnia 2012 w miejscowości Volos w Tesalii. Przeszło 5600 osób zatańczyło tam słynny układ stworzony na potrzeby filmu Grek Zorba przez choreografa Giorgosa Proviasa. Przy okazji tego wydarzenia chcielibyśmy przypomnieć wszystkim o książce “Zorba 50 lat później” wydanej w ubiegłym tygodniu przez wydawnictwo Greckie Klimaty. Książka ta, której patronujemy, jest fotograficznym zestawieniem filmowych plenerów Greka Zorby ze współczesnymi zdjęciami. Można nabyć ją poprzez stronę internetową tego wydawnictwa do czego gorąco zachęcamy.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Nie chce się chwalić ale będę jutro na tej plaży :D
komentarz z
Ale Panu zazdroszczę ;) Nie ładnie się tak chwalić! :-P
komentarz z
Byłem Tam i zamierzam jeszcze być! :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152874604927551