Czy będzie kontynuacja prywatyzacji regionalnych portów?

data_2015-04-22 19:19:29 2015-04-22 19:19:29

Po zeszłorocznych wyborach władze zwycięskiej Syrizy podjęły decyzję o wstrzymaniu wykonania wszelkich przetargów prywatyzacyjnych. Wiążące decyzje o ich dalszym losie miały być podjęte dopiero po wnikliwym przyjrzeniu się tym umowom oraz po podjęciu ewentualnego procesu ich renegocjacji. W gronie prywatyzowanego majątku znalazło się między innymi 14 regionalnych portów lotniczych, w tym również najbardziej nas interesujące lotnisko w Chanii. Obecnie po kilku miesiącach zawieszenia znów planowane jest wznowienie dalszych rozmów odnośnie ich losu.

Wedle umowy podpisanej jeszcze z poprzednim konserwatywnym rządem, niemiecki operator Fraport miał przejąć te lotniska za łączną kwotę ponad 1 200 mln €. Pierwotny harmonogram niedoszłej prywatyzacji przewidywał, że do 2016 firma ta przejmie grecką infrastrukturę. Obecnie jednak ciężko domniemywać odnośnie dotrzymania tych terminów lub wyznaczenia zupełnie nowych. Stefan Schulte, szef firmy Fraport, wyraźnie ucina wszelkie spekulacje na temat daty ewentualnej finalizacji poprzedniej umowy. W dosyć ogólnikowej wypowiedzi poinformował jednak, że najprawdopodoniej na przestrzeni najbliższych kilku tygodni wznowione zostaną rozmowy z greckim rządem.

To kolejny wyraźny sygnał, że obecna trudna sytuacja finansów publicznych będzie zmuszać lewicowego premiera Alexisa Tsiprasa do kolejnych ustępstw. Retoryka odrzucenia poprzedniej polityki oraz zapowiedź głębokich zmian w coraz większym stopniu okazują się tylko politycznymi obietnicami oraz hasłami "budującymi" przedwyborcze poparcie. Mimo wszystko będziemy trzymać kciuki za to, aby grecki rząd nie podejmował zbyt pochopnych decyzji związanych z kolejnymi prywatyzacjami. Sprzedaż wspólnego majątku, szczególnie tego mającego wpływ na dochody wielu mieszkańców, to zawsze bardzo trudna i ciężka do odwrócenia decyzja.

Piotrek,  data_2015-04-22 19:19:29 2015-04-22 19:19:29
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Krzysztof Sewiolo
2015-04-22 21:15:54

Lotnisko w Chania to zawsze przygoda! Jak lądujesz to perspektywa wbicia w skały, a jak startujesz spadku do morza!!!!!

2
 CRETE
CRETE
2015-04-23 07:35:01

Co w takim razie powiesz na lotnisko w Kerkyrze na Korfu? :D

1
Anna Lo
2015-04-23 06:57:52

Dzięki ;-)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152869387012551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera