Zmiany na greckich plażach

data_2015-04-17 20:34:59 2015-04-17 20:34:59

Od tego roku zmieniają się zasady odpłatnego wynajmu powierzchni plaż w Grecji. W stosunku do lat ubiegłych lokalne samorządy uzyskały możliwość podpisywania z przedsiębiorcami dłuższych dwuletnich umów. W ramach zmian dodane zostały jednak dodatkowe restrykcje, które zmniejszają zakres dozwolonych prac, jakie mogą być wykonywane w związku z adaptacją strefy przybrzeżnej. Zwiększone zostanie również opodatkowanie przychodów uzyskiwanych w ramach takiej działalności. Niestety oznacza to, że możliwe są niewielkie podwyżki kosztu wynajmu leżaków plażowych.

Plaża w Agios Pavlos

Nowe zasady wnoszą ze sobą również zdecydowanie bardziej rygorystyczne przepisy regulujące kwestie związane z zasadami użytkowania plaż. Do 5 metrów zwiększona ma być szerokość przestrzeni oddzielającej linię brzegową od strefy wypożyczalni leżaków. Dotychczas szerokość tego buforu ustalona była na 3 metry. W obrębie plaży zabronione będzie budowanie trwałych podestów, wyjątkiem mają być podesty stanowiące drogi dojścia do plaży. W stosunku do lat ubiegłych, kiedy dozwolone było stawianie obiektów o powierzchni do 20 metrów kwadratowych (np. namiotów, czy też pawilonów), przedsiębiorcy działający na plaży stracą prawo do użytkowania tego typu urządzeń. W obrębie plaży zabronione będzie również stawianie stolików oraz krzeseł.

Osobiście z bardzo dużym zadowoleniem przyjmujemy również regulację, która stanowi że tawerny działające w strefie przybrzeżnej nie będą mogły posiadać systemu nagłośnienia. Chyba nie ma lepszego lekarstwa na codzienny zgiełk miejskiego życia, jak cichy szum fal dobiegający od strony morza :). Mamy nadzieję, że przepisy te podobnie jak wiele innych tego typu regulacji nie pozostanie martwymi zarządzeniami. Plaże takie jak na przykład ta widoczna na poniższym zdjęciu ciężko uznać za dobre miejsce wypoczynku.

Plaża w Malia

Piotrek,  data_2015-04-17 20:34:59 2015-04-17 20:34:59
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Andrzej Urbański
2015-04-17 19:53:40

Kreta jest przepiękna.

5
 CRETE
CRETE
2015-04-17 20:23:37

I niepowtarzalna :)

2
Anna Jedrzejewska
2015-04-17 20:41:42

świetne przepisy :(

 CRETE
CRETE
2015-04-17 21:36:58

Nikt nie lubi podwyżek, to oczywiste, jednak większość nowych przepisów jest sensowna. Grecy muszą dbać o swoje plaże i my turyści musimy to zrozumieć. Zmiany jakie zostają wprowadzone mają również pozytywny wpływ na komfort wypoczynku, choćby opisywany w artykule zakaz stosowania nagłośnienia.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152857551687551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera