Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Wyniki pierwszego konkursu na najlepszą kreteńską oliwę
2015-03-23 19:21:00
Znane są już wyniki pierwszego konkursu ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ na najlepszą kreteńską oliwę, o którym informowaliśmy Was w zeszłym tygodniu. Na wstępie warto zauważyć, że niespełna 85% oliw przebadanych w ślepym teście uzyskało liczbę punktów, która pozwala na sklasyfikowanie ich jako oliwy dobre jakościowo. Głównymi kryteriami oceny były właściwości organoleptyczne (smak oraz zapach) badane przez zespół wykwalifikowanych jurorów, którzy mają doświadczenie poparte udziałem w sędziowaniu wielu innych konkursów.
Listę dziesięciu najlepszych oliw (wraz z punktacją oraz nazwą odmiany oliwek) znajdziecie poniżej:
VALYRAKIS GEORGE KARDIA TSOUNATI (Tsounati) - 90,30
TERRA CRETA ΑΒΕΕ TERRA CRETA ESTATE Π.Ο.Π ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΕΠΕ (Koroneiki) - 89,30
Zwycięskie oliwy pochodzą z czterech prefektur Krety. Większość próbek oliw stanowiły te, które były uzyskiwane z oliwek odmiany Koroneiki. To jedne z najpopularniejszych i najchętniej uprawianych drzewek, które dominują w gajach oliwnych Grecji oraz Krety. W pierwszej dziesiątce tylko zwycięska oliwa uzyskiwana była z owoców oliwek odmiany Tsounati.
Mamy nadzieję, że ten konkurs wejdzie na stałe do kalendarza tego typu imprez. Bezpośrednia rywalizacja między producentami z pewnością będzie mieć pozytywny wpływ na jakość tłoczonych oliw. Wyniki konkursu to również wyraźny sygnał dla konsumentów, którzy w łatwiejszy sposób mogą dokonać wyboru najlepszego dla nich produktu :).
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz