Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Nowe oznaczenia na szlaku między Sougią a Paleochorą
2015-03-16 19:32:21
Chociaż do początku wakacyjnego sezonu pozostało jeszcze całkiem dużo czasu to jednak na Krecie trwają już przygotowania do przyjęcia tegorocznych turystów. Wiosna to szczególnie dobry okres do realizowania pieszych wędrówek. Szczególną popularnością cieszą się te znajdujące się w południowo-zachodniej Krecie, które są częścią europejskiego szlaku E4. Warto zauważyć, że w ostatnim czasie dzięki staraniu Klubu Wysokogórskiego z Chanii, który w tym roku obchodzi 85-lecie działalności, odnowione zostało oznaczenie szlaku łączącego miejscowości Sougia oraz Paleochora. To bardzo dobra wiadomość, gdyż z roku na rok coraz więcej osób zainteresowanych jest tego typu formą zwiedzana.
Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć rozległą panoramę wąwozu, w którym znajdują się pozostałości starożytnego miasta Lissos. Miejsce to położone jest wprost na szlaku łączącym miejscowość Sougia oraz Paleochora. Dopisanie tego miejsca do swoich wakacyjnych planów możemy polecić jedynie osobom o dobrej kondycji oraz takim które są obeznane ze specyfiką pieszych wędrówek na Krecie. Szlak ten wymaga dobrego zaplanowania przejścia oraz zabrania odpowiednich zapasów wody.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Bardzo dobre wieści! :D
komentarz z
Turyści nadchodzą!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152793545222551