Samaria - Mediterranean Experience of EcoTourism

data_2015-02-12 19:17:26 2015-02-12 19:17:26

Od początku 2014 roku w Parku Narodowym Samaria trwają prace mające na celu przygotowanie do uruchomienia programu zwiedzania włączonego do ogólnoeuropejskiego programu MEET (Mediterranean Experience of EcoTourism). W październiku ubiegłego roku zrealizowany został pierwszy pilotażowy test sześciodniowej wycieczki obejmującej zwiedzanie wąwozu Samaria oraz okolicznych terenów. W testowej grupie znalazło się siedmiu turystów z Australii, Hiszpanii, Włoch, Francji oraz Grecji. W czasie nadchodzącego sezonu program zwiedzania Samarii, jako tylko jedno z dwóch miejsc w Grecji, zostanie oficjalnie dołączony do projektu MEET.

Samaria - Mediterranean Experience of EcoTourism

Każdego roku Park Narodowy Samaria przyciąga setki osób, których głównym celem jest przejście szlaku prowadzącego przez ten najdłuższy wąwóz Europy. Z tej ogromnej liczby turystów tylko nieliczne osoby wychodzą poza ramy klasycznej pieszej wycieczki, starając się poznać historie tego miejsca oraz lokalną kulturę.

Program zwiedzania przygotowany w ramach projektu MEET, również będzie starał się przełamywać ten stereotyp, a jednym z jego największych atutów jest możliwość nawiązania bliższego kontaktu z lokalnymi mieszkańcami. Zwiedzanie wąwozu Samaria pod okiem wykwalifikowanych przewodników da większą szansę na poznanie unikalnych gatunków roślin oraz zwierząt występujących tylko na tych obszarach. Dużym atutem tego programu będzie również możliwość poznania lokalnej kuchni pod okiem wykwalifikowanych kucharzy i to nie tylko z poziomu biernego łasucha, ale również przez bezpośrednie uczestnictwo w przygotowywaniu posiłków spożywanych przez grupę.

Samaria - Mediterranean Experience of EcoTourism

Oczywiście zwiedzanie nie ograniczy się jedynie do wędrówek po terenie wąwozu. Planowane są również niecodzienne wycieczki szlakiem dawnych pasterzy, który poprowadzony jest przez sosnowy las i kończy się na szczycie klifu wznoszącego się 700 metrów ponad poziom morza. Uczestnicy programu będą mieć również możliwość pływania w morzu Libijskim, które w tym miejscu cechuje się niesamowitym kolorem oraz wyjątkową przejrzystością wody. W czasie ostatniego wieczoru dla gości będzie przygotowana wyjątkowa pożegnalna kolacja, w czasie której będą ucztować oraz tańczyć lokalne tańce wraz z mieszkańcami Agia Roumeli.

To już kolejna tego typu inicjatywa realizowana w tym rejonie Krety. W ubiegłym roku opisywaliśmy Wam inni unikalny indywidualny program zwiedzania „Samaria exprerience” przygotowany przez Roussosa Viglisa oraz jego rodzinę. Osobiście jesteśmy gorącymi orędownikami tego typu form zwiedzania Krety i mamy nadzieję, że wraz z biegiem czasu oferta takich wycieczek będzie się poszerzać obejmując również inne rejony wyspy.

Jeśli zainteresowały Was te informacje to gorąco zapraszamy Was do zapoznania się z oficjalną stroną Mediterranean Experience of Ecotourism. Odnośnik znajdziecie w źródle tego artykułu.

Piotrek,  data_2015-02-12 19:17:26 2015-02-12 19:17:26
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Gertruda Agnieszka Biernacka
2015-02-12 18:26:27

<3

Aga Dyziowa
2015-02-14 20:46:38

ciekawe

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152731509302551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera