Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
O dużym szczęściu mogą mówić pasażerowie poniedziałkowego lotu, który był realizowany pomiędzy Heraklionem a wyspą Rodos. Połączenie to jest obsługiwane przez samoloty BAe Jetstream 41 należące do kreteńskich lokalnych linii lotniczych sky express. Te niewielkie turbośmigłowe maszyny zabierają na swój pokład około 30 pasażerów oraz 3 członków załogi. Przedwczoraj jeden z tego typu samolotów uległ niegroźnemu wypadkowi. W czasie dobiegu, tuż po lądowaniu na lotnisku Rodos, piloci stracili kontrolę nad maszyną, która opuściła płytę lotniska.
Jedna z samolotów BAe Jetstream 41 w barwach przewoźnika sky express w czasie postoju w Heraklionie
Wedle wstępnych ustaleń przytaczanych przez lokalną gazetę Rodiaki, głównymi przyczynami wypadku były złe warunki atmosferyczne, a w szczególności silny boczny wiatr. Prawdopodobne jest również to, że piloci podjęli ryzyko lądowania mimo braku zgody ze strony kontrolerów lotu. Szczęśliwie maszyna została tylko nieznacznie uszkodzona, a nikt z pasażerów feralnego lotu nie odniósł żadnych obrażeń. Jednak mimo to osoby znajdujące się na pokładzie tego samolotu z pewnością na długo zapamiętają ten feralny lot oraz chwile grozy, jakie przeżyli w czasie lądowania.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
O kurde ...podniosło mi się ciśnienie
komentarz z
Mieli sporo szczęścia bo piloci nie dostali pozwolenia na lądowanie :]
komentarz z
Mnie tez.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152716349982551