Fraport przejmuje lotnisko w Chanii

data_2014-11-26 20:39:44 2014-11-26 20:39:44

W dniu wczorajszym rozstrzygnięty został przetarg na prywatyzację czternastu regionalnych portów lotniczych w Grecji. Najwyższą ofertę złożył niemiecki operator Fraport działający wspólnie z grecką grupą energetyczną Copelouzos. Propozycja złożona przez te firmy, opiewa na łączną kwotę 1 230 mln € i jest zdecydowanie wyższa od wstępnych szacunków. Jej wysokość okazała się również dużo większa od pozostałych konkurencyjnych ofert. Przewidywany termin finalizacji tej umowy to jesień 2015 roku, kiedy Fraport wraz z Copelouzos obejmie większościowy pakiet udziałów.

Lotnisko w Chanii

Losy tego przetargu są bardzo istotne dla portu lotniczego im. Ioannisa Daskalogiannisa w Chanii, który znalazł się w puli 14 lotnisk przeznaczonych do prywatyzacji. Ogłoszone rozstrzygnięcie oznacza, że przez kolejne 40 lat (+ ewentualne 10 lat) Fraport będzie odpowiedzialny za zarządzanie tym kreteńskim lotniskiem. Wedle umowy zwycięskie firmy będą  zobowiązane do sfinansowania inwestycji wymaganych przez dalszy rozwój tych lotnisk. Wedle wstępnych szacunków na przestrzeni czterech pierwszych lat, grupa Fraport-Copelouzos będzie musiała wyłożyć na ten cel kwotę około 300 mln €.

Warto zauważyć, że wiele spośród sprywatyzowanych portów znajduje się na wyspach, które każdego roku stanowią cel podróży wielu turystów. Poza lotniskiem w Chanii Fraport przejmie kontrolę nad lotniskami znajdującymi się również na Rodos, Kefaloni, Kos, Mykonos, Santorini, Skiathos, Zakynthos, a także Rodos. W 2013 roku łączna liczba pasażerów obsługiwanych przez te lotniska sięgnęła przeszło 19 mln osób.

Lotnisko w Chanii

Prywatyzacja czternastu regionalnych portów lotniczych jest wymuszona przez warunki programu pomocowego. Grecja w ramach umowy zawartej z UE i Międzynarodowym Funduszem Walutowym, zobowiązała się do wdrożenia szeroko zakrojonego programu prywatyzacji opiewającego na łączną kwotę 240 miliardów €.

Tak długa dzierżawa tych lotnisk budzi wiele kontrowersji wśród Greków. Szczególne niezadowolenie jest kierowane ze strony lokalnych społeczności, które obawiają się wzrostu opłat lotniskowych, a co za tym idzie ewentualnego wzrostu cen biletów oraz odpływu turystów. Czas pokaże jak wiele z tych obaw jest uzasadnionych. Na razie niemiecka firma Fraport jako jeden z głównych celi swojej działalności wskazuje dalsze zwiększenie liczby zagranicznych turystów wypoczywających w Grecji.

Piotrek,  data_2014-11-26 20:39:44 2014-11-26 20:39:44
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera