Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Przez wiele osób konkurs "Great Taste Awards" organizowany przez brytyjską organizację "Guild of Fine Foods" (Stowarzyszenie Dobrej Żywności) uznawane jest za nagrodę porównywalną z Oskarami przyznawanymi w kinematografii. Właśnie z tego powodu warto odnotować, że część tegorocznych wyróżnień zgarnęły kreteńskie miody, które uznane zostały za najlepsze w swojej kategorii. Wśród nich najwyżej został oceniony górski tymiankowy miód firmy Cretaland z miejscowości Astraki położonej niedaleko Heraklionu, który uzyskał maksymalną notę trzech gwiazdek.
Warto wspomnień, że rywalizacja w tym konkursie jest bardzo zacięta i silna. Tegoroczna liczba ocenianych produktów to ponad 10 tysięcy podzielonych na 24 główne kategorie. Wszystkie były oceniane przez ponad 400 sędziów pochodzących z różnych zakątków świata. Degustacja ocenianych produktów, które wstępnie zostały pozbawionych wszelkich cech pozwalających na identyfikację, odbywała się w niewielkich 4-5 osobowych zespołach. Ze względu na tak dużą liczbę sędziów oraz ocenianych produktów proces oceny był bardzo długotrwały i zakończony zostało dopiero po ponad miesiącu. W ostatecznej klasyfikacji tylko 153 produkty otrzymały najwyższą notę 3 gwiazdek, 697 znalazło się w grupie produktów ocenionych na 2 gwiazdki oraz 2531 ocenionych zostało na 1 gwiazdkę. Łącznie spośród wszystkich 10 tysięcy produktów, wyróżnienie otrzymało tylko 34% spośród nich.
Wśród innych kreteńskich miodów, które zostały ocenione gwiazdkami (nota w nawiasie) znalazły się takie jak:
STORIES OF GREEK ORIGINS ORGANIC THYME HONEY FROM CRETE - ARTION GREEK FOODS (***)
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz