Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
O tym że kreteńskie zioła są unikalne pewnie nie musimy przekonywać większości z Was. Każdy kto choć raz użyje ich w kuchni raczej nie będzie chciał powrócić do tych oferowanych przez polskich producentów. Jednak smak i aromat to nie jedyna moc, która drzemie w tych ziołach. Zespół naukowców pracujących na Uniwersytecie Kreteńskim opracował właśnie ziołową tabletkę, która okazała się bardzo skuteczna w walce z grypą, w tym również z bardzo problematycznymi szczepami H1N1.
Biblioteka Uniwersytetu Kreteńskiego - Rethymnon
Poza kombinacją różnego rodzaju kreteńskich ziół, bazę tabletki stanowi również oliwa z oliwek. W chwili obecnej produkt przeszedł pozytywnie badania kliniczne. Testy wykonane na 100 osobach potwierdziły pozytywny wpływ ziołowych tabletek na badanych. Jedną z największych zalet tego leku jest to, że jego zażywanie nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
Już w tym miesiącu pigułki mają być dostępne w sprzedaży w greckich aptekach. W kolejnych krajach w Europie i USA lek ten może być dostępny już od 2015 roku.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz