Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Kreteńskie akwaria wśród najpopularniejszych na świecie
2014-09-20 20:01:52
Podwodne życie Morza Śródziemnego można na Krecie obserwować na dwa sposoby. Pierwszy wymaga dorzucenia do bagażu stosownego ekwipunku takiego maska, fajka i płetwy, drugi umożliwia wejście w podwodny świat całkiem suchą stopą. Właśnie ten drugi sposób zwiedzania podwodnego świata postanowił ocenić Tripadvisor, popularny turystyczny portal.
Serwis ten opublikował ranking Traveler’s Choice Awards 2014, w którym między innymi wyróżniono 25 największych i najlepszych akwariów na świecie. Lista ta postała w oparciu o miliony opinii turystów odwiedzających te miejsca.
Niemałym zaskoczeniem jest to, że w rankingu tym dość wysoko uplasowały się dwa kreteńskie Akwaria. Na 6. miejscu znalazł się Aquaworld Aquarium w Hersonissos pokonując tak znane miejsca jak Vancouver Aquarium (8. miejsce) i Narodowe Akwarium w Baltimore, w stanie Maryland (12. miejsce). Zaś na 14. miejscu znalazło się popularne Cretaquarium położone w sąsiedztwie Heraklionu, które opisywaliśmy już jakiś czas temu.
Jeśli zatem wciąż nie odwiedziliście tych miejsc na Krecie to na pewno warto je dodać do listy przyszłorocznych wakacyjnych planów.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz