Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
7 września po raz trzeci z rzędu zorganizowana zostanie piesza wyprawa będąca reaktywacją tak zwanej platońskiej ścieżki króla Minosa. Jest to droga, którą według Platona co 9 lat przemierzał kreteński król Minos, między Knossos a górą Ida, by odwiedzić swego ojca Zeusa. Według mitów Minos konsultował się z najważniejszym greckim bogiem w sprawach rządów i prawa.
Na powyższym zdjęciu widać mitata - miejsce schronienia dawnej używane przez pasterzy
Tegoroczna wyprawa jest organizowana przez gminę Gazi, heraklioński Klub Wspinaczkowy i Stowarzyszenie Kulturalne Krousona. Uczestnicy przemierzą pieszy szlak którego całkowity czas przejścia obliczony jest na 5 godzin. Wcześniej jednak będą mieć oni możliwość zwiedzenia stanowiska archeologicznego Zominthos, z któego również będą oni rozpoczynać swoją wędrówkę. Po drodze uczestnicy będą mieć możliwość zobaczenia opuszczonych górskich szałasów pasterskich zwanych mitata. Wędrówka zostanie zakończona w centrum miejscowości Krousona.
Jeśli jesteście zainteresowani uczestnictwem w tej imprezie to powinniście stawić się w Heraklionie przy bramie Chanioportas o godzinie 8, lub w Gazi o 8.15
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz