Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
W dniach od 23 sierpnia do 24 sierpnia w miejscowości Kolimbari zorganizowane zostanie Święto oliwek oraz Oliwy z oliwek. Wydarzenie to będzie organizowane we współpracy z Kreteńską Akademią Prawosławną, która w uczelnianym kompleksie będzie gościć wystawców oraz odwiedzających. W imprezie uczestniczyć będzie wiele osób, których codzienne życie oraz wykonywane zawody związane są z uprawą oraz przetwarzaniem oliwek.
Poza wykładami i prelekcjami poświęconymi między innymi poprawie jakości oliwy tłoczonej z oliwek, w ramach imprezy odbędzie się również wystawa lokalnych produktów wytwarzanych z oliwy. W sobotę 23 sierpnia zaprezentowana będzie również książka dr Chartzoulakisa pt. "Podążając śladami oliwek".
Szczególnie atrakcyjnie zapowiada się niedzielny program tego święta. Organizatorzy przewidzieli rozegranie konkursu gotowania lokalnych potraw zawierających oliwę. Przygotowane danie będą oceniane przez renomowanych szefów kuchni. Dzień zostanie zakończony wspólną biesiadą, gdzie przy dźwiękach tradycyjnej kreteńskiej muzyki będzie można skosztować specjałów lokalnej kuchni.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz