Kreteński Festiwal Cytrusów

data_2014-08-11 19:29:22 2014-08-11 19:29:22

W najbliższy weekend od 15 do 17 sierpnia w miejscowości Garazo odbędzie się XXVI Kreteński Festiwal Cytrusów. Jest to jeden z najstarszych festiwali kulturalnych organizowanych w regionie Rethymnon. Jego głównym zadaniem jest promowanie owoców cytrusowych oraz różnego rodzaju lokalnych produktów powstających na ich bazie. Tegoroczna formuła festiwalu będzie odbiegać od przyjętej wcześniej gdyż tym roku przyjmie formę pokojowego protestu. Organizatorzy chcą w ten sposób przeciwstawić się odejściu od tradycyjnych upraw oraz pracy rolniczej na Krecie.

Festiwal cytrusów w Garazo

W czasie imprezy organizatorzy będą zbierać podpisy pod petycją skierowaną do lokalnych władz oraz centralnej administracji. W dokumencie tym zostanie zawarta propozycja restrukturyzacji oraz wsparcia rolników zajmujących się uprawą cytrusów.

Wstęp na wszystkie imprezy towarzyszące temu festiwalowi jest całkowicie darmowy. Jeśli spędzacie wakacje w rejonie środkowej Krety na pewno warto jeden z wieczorów najbliższego weekendu zarezerwować sobie na przyjazd do miejscowości Garazo. Szczegółowy program znajdziecie poniżej:

Piątek, 15 Sierpień

godz 19 - Wernisaż Michaela Tsapakosa  "Folklor Krety"
godz 19.30 - Wystawa produktów lokalnych artystów oraz tradycyjnych wyrobów rzemiosła
godz 20 - Pokaz słodkich smaków - Stowarzyszenie Kulturalne Garazos
godz 21 -  Komedia Al. Sakelariou - Ch. Giannakopoulos "Kamyk w stawie"
Reżyseria: George Citizen - Teatralne Stowarzyszenie Kulturalne Garazos

Sobota, 16 Sierpień

godz 20 - Pokaż pikantnych smaków - Stowarzyszenie Kulturalne Garazos
godz 21 - Komedia Al. Sakelariou - Ch. Giannakopoulos "Kamyk w stawie"
Reżyseria: George Citizen - Teatralne Stowarzyszenie Kulturalne Garazos

Niedziela, 17 sierpnia

godz 20 - Pokaz koktajli oraz napoi opartych na cytrusach - Stowarzyszenie Kulturalne Garazos
godz 21 -  Koncert Mano Malaxianaki

Piotrek,  data_2014-08-11 19:29:22 2014-08-11 19:29:22
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera