Lotnicze inwestycje na Krecie

data_2014-08-08 18:26:02 2014-08-08 18:26:02

W czasie naszych tegorocznych wakacji zauważyliśmy kilka lotniczych inwestycji realizowanych obecnie na Krecie. Pierwszą z nich jest budowa nowego lotnisku w Kastelli, o którym pisaliśmy Wam od dobrych kilku lat. Na przestrzeni tego czasu projekt ten przeżywał w swej historii spektakularne wzloty i upadki. W szczycie greckiego kryzysu pojawiło się nawet widmo całkowitego odstąpienia od budowy tego lotniska, a jego los wydawał się prawie przesądzony. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy widać jednak wyraźny powrót do pierwotnych zamierzeń budowy nowego centralnego portu lotniczego. Oczywiście plany musiały zostać odrobinę zrewidowane i dostosowane do wymagań kreteńskiego ruchu lotniczego. Drobna optymalizacja długości, a także parametrów pasa lotniczego pozwoliła na ograniczenie kosztów wykonania tej inwestycji.

Budowa lotniska w Kastelli

Dziś budowa nowego portu lotniczego w Kastelli jest coraz bardziej realna, a w zasadzie wręcz staje się faktem. Świadczą o tym choćby daleko posunięte prace przy budowie węzłów komunikacyjnych łączących Kastelli z New National Road. Tym razem nie popełniono błędu z lat ubiegłych, gdy budowa dróg oraz lotniska traktowane było jakie niezależne inwestycje.

Nie będziemy Was przekonywać o tym, że inwestycja ta jest bardzo potrzebna, gdyż w komentarzach na FB sami pisaliście o koszmarnych warunkach panujących na lotnisku w Heraklionie. Oczywiście powątpiewać można co do terminów oddania nowego portu lotniczego do użytku, miejmy jednak nadzieję, że nie będzie to szybkość realizacji podobna do remontu Muzeum Archeologicznego w Heraklionie.

Kolejną lotniczą inwestycją, którą wypatrzyliśmy w tym roku jest rozbudowa infrastruktury przy lotnisku w Chania. Obok obecnego głównego terminalu już niedługo wyrosną zupełnie nowe budynki odpowiedzialne za obsługę ruchu pasażerskiego. Kosztem części dawnego parkingu dla autokarów wykopana została gigantyczna dziura, w której widać było fundamenty oraz szkielet nowego budynku.

Rozbudowa lotniska w Chanii

Jest to projekt finansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu operacyjnego “Wzrost dostępności”. Z budżetem 110 milionów Euro projekt obejmuje modernizację i rozbudowę obecnych terminali, których całkowita powierzchnia wzrośnie prawie 2,5 krotnie z 13 tys. do ponad 31 tys. metrów kwadratowych. Zakres realizowanych prac obejmuje również budowę nowej wieży kontroli lotów oraz przebudowę hangarów.

Piotrek,  data_2014-08-08 18:26:02 2014-08-08 18:26:02
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera