Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Amerykański Instytut Archeologiczny dokonał podsumowania ubiegłorocznych odkryć. W czołowej dziesiątce tego zestawienia swoje miejsce znalazła starożytna Eleftherna, w której dokonano odkrycia grobów czterech kobiet w wieku od siedmiu do siedemdziesięciu lat. Pomieszczenie, w którym były one pochowane zostało ozdobione szczególnie wystawnie, podłoga była pokryta cienkimi paskami złota, a kobiety zostały otoczone figurkami z brązu, biżuterią ze złota, srebra, szkła, kości słoniowej oraz kamieni półszlachetnych importowanych z Azji Mniejszej, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Wykopaliska na terenie Eleftherny
Ilość zgromadzonej biżuterii wskazuje na to, że kobiety te należały do potężnego rodu, zaś inne przedmioty (rytualne wykonane z brązu noże oraz rzadkie szklane naczynia) odkryte w grobowcach dowodzą, że kobiety te odgrywały ważną rolę w życiu religijnym Eleftherny. Po przeprowadzeniu wnikliwych badań medycznych zwłok odkryto wspólne dla nich cechy genetyczne. Obecnie trwają badania mające na celu potwierdzenie, że kobiety te są również spokrewnione z innymi kobietami, których groby zostały odkryte wcześniej na tym terenie.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz