Duży wzrost liczby turystów w Grecji

data_2014-07-10 19:37:28 2014-07-10 19:37:28

Popularność Grecji i Krety w czasie tego sezonu turystycznego jest wręcz zadziwiająca. Już wcześniej pisaliśmy Wam o zdecydowanie dobrych sygnałach płynących z sektora turystycznego tego kraju.  Stowarzyszenie Greckich Przedsiębiorstw Turystycznych (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ - SETE) opublikowało raport dotyczący liczby osób korzystających z portów lotniczych na terenie Grecji. W pierwszej połowie tego roku w stosunku do analogicznego okresu w 2013 roku odnotowano ponad 17-procentowy wzrost liczby międzynarodowych turystów przewijających się przez greckie lotniska. Przekłada się to na gigantyczną liczbę około 760 tysięcy dodatkowych osób, które w tym czasie odwiedziły Grecję. Miejmy nadzieję, że ten boom jaki nastąpił nie przewróci Grekom w głowach.

Samolot na lotnisku

Warto również zauważyć, że bardzo duże wzrosty odnotowało lotnisko w Atenach, gdzie liczba podróżnych w pierwszej połowie roku zwiększyła się o około 1/3 w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Co w praktyce oznacza około 400 tysięcy dodatkowych osób, które przewinęły się przez ten port. Analitycy szacują, że bardzo prawdopodobne jest dotrzymanie zakładanych wcześniej wzrostów liczby podróżnych. Tegoroczny plan przewidywał, że na koniec roku lotnisko w Heraklionie powinno osiągnąć to wzrost ruchu pasażerskiego o około 750 tysięcy osób.

Ruch pasażerski na lotnisku w Atenach

Wyniki raportu SETE są również bardzo korzystne dla portu lotniczego w Chanii, gdzie wzrost liczby międzynarodowych podróżnych osiągnął poziom ponad 24 procent. Od stycznia do czerwca 2014 roku lotnisko to obsłużyło około 380 tysięcy turystów. Dla porównania w analogicznym okresie 2013 roku, liczba podróżnych wynosiła nieco ponad 310 tys osób.

Ruch liczby pasażerów na kreteńskich lotniskach

W tym samym okresie nieco mniejszą dynamikę wzrostu, bo tylko niespełna 8 procentową, odnotowało lotnisko w Heraklionie. Nie powinno to jednak dziwić, gdyż już w chwili obecnej port ten obsługuje gigantyczny ruch pasażerski. Tylko w czerwcu 2014 roku liczba podróżnych korzystających z lotniska w Heraklionie zbliżyła się do prawie 450 tysięcy, zaś w pierwszej połowie 2014 roku ogólna liczba międzynarodowych podróżnych odprawionych w tym porcie lotniczym osiągnęła liczbę przekraczającą 880 tysięcy osób. Przypuszczalnie dopiero otwarcie nowego portu lotniczego w Kastelli pozwoli na znaczne zwiększenie ruchu pasażerskiego obsługiwanego w tym rejonie Krety.

Piotrek,  data_2014-07-10 19:37:28 2014-07-10 19:37:28
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera