Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Greckie Klimaty to wydawnictwo skupiające się na rozszerzaniu dostępności publikacji związanych tematycznie z Grecją i oczywiście również Kretą. Książki znajdujące się w ofercie obejmują bardzo szeroki zakres tematyki począwszy od literatury pięknej, poprzez publikacje historyczne, archeologiczne, aż po przewodniki i mapy. To właśnie dzięki staraniom Greckich Klimatów pod koniec ubiegłego roku ukazało się wznowienie bardzo ciekawej książki Pandelisa Prevelakisa "Kronika pewnego miasta". Gorąco polecamy zapoznanie się z tą publikacją, szczególnie jeśli w waszych wakacyjnych planach znajduje się zwiedzenia miasta Rethymnon, które jest głównym bohaterem tej kroniki. W książce tej znajdziecie wiele cennych informacji, których próżno szukać we współczesnych przewodnikach.
Przy okazji mamy dla czytelników www.CRETE.pl małą niespodziankę przygotowaną przez wydawnictwo Greckie Klimaty. Wszystkie osoby, które przy zakupach wykonanych w sklepie internetowym greckieklimaty.pl wpiszą hasło "crete" w polu kupon rabatowy, uzyskają 10% zniżkę od kwoty zamówienia.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz