Fałszowana oliwa z oliwek

data_2014-05-01 19:52:42 2014-05-01 19:52:42

Kilka lat temu spotkaliśmy się z opisami procederu fałszowania oliwy we Włoszech. Jest to działanie szczególnie popularne w tawernach nastawionych na masową obsługę turystów. Fałszowana oliwa to zazwyczaj mieszanka tanich olejów roślinnych, do których w celu uzyskania odpowiedniego zielonego koloru, dodawane są różnego rodzaju barwniki. Jednym z popularnych sposobów barwienia jest dodanie chlorofilu. Nie spodziewaliśmy się, że tego typu proceder pojawi się również w Grecji, która jest postrzegana jako kraj, gdzie produkowanych jest wiele marek oliw uznawanych za jedne z najlepszych na świecie. Dowodem tego są nagrody i wyróżnienia jakie uzyskują one na różnego rodzaju wystawach oraz konkursach.

Oliwa z Krety

W ostatnich dniach Regionalna Dyrekcja Centralnej Macedonii (FSA) poinformowała, że wraz ze Służbami Chemicznymi z Salonik ujawniła sfałszowane produkty, które sprzedawane były pod etykietą "oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia". Szczegółowe badania ujawniły, że jest to mieszanka różnych olejów, głównie sojowego, którą w celu uzyskania zielonego koloru zabarwiono sztucznymi pigmentami. FSA nie uznała tego produktu za bezpieczny i w związku z tym organizacja ta zażądała natychmiastowego wycofania go ze sprzedaży. Zakaz obrotu dotyczy dwóch marek ΠΑΡΝΩΝΑΣ, ΕΛΙΑΓΡΟΣ sprzedawanych w puszkach o pojemności 5 litrów. Oba typy produktów skierowane były do wewnętrznych greckich konsumentów. Domyślamy się, że pewnie oferowane były one w bardzo przystępnej cenie, która miała zachęcać do kupna.

Z tego przypadku warto wyciągnąć własne wnioski. Kupując oliwę na Krecie, w swoich wyborach na pewno nie warto kierować się jedynie ceną. Produkt cechujący się dobrą jakością musi kosztować odpowiednie pieniądze. Wystarczy spojrzeć na ceny drogich oliw o niskiej zawartości kwasowości, które potrafią kosztować dwa razy więcej niż inne. Warto rozważyć zakup takiej oliwy, szczególnie jako dodatku do sałatek. My ze swojej strony możemy Wam polecić oliwę Physis of Crete z Kritsy produkowaną przez rodzinę Asmarianakis. Do codziennego stosowania doskonale sprawdza się również oliwa dostępna w zaprzyjaźnionym sklepie www.kreta24.pl.

Piotrek,  data_2014-05-01 19:52:42 2014-05-01 19:52:42
Średnia: 2.5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 2.5 na 5 (0) liczba ocen 2
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera