Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Ciąg dalszy wiadomości o muzeach czynnych od rana do wieczora
2014-04-09 20:23:56
Niedawno informowaliśmy Was o tym, że z inicjatywy Antoniego Samarasa, premiera greckiego rządu, wyznaczone muzea oraz najsłynniejsze stanowiska archeologiczne będą czynne od godziny 8 rano do 20. Łącznie akcją tą objęte będą 33 obiekty zarządzane przez tamtejsze Ministerstwo Kultury. Wydłużone godziny otwarcia obowiązują od początku kwietnia aż do zakończenia sezonu turystycznego, czyli do 31 października. Wśród 33 miejsc objętych tym programem znalazły się również takie, które położone są na Krecie. Poza Muzeum Archeologicznym, o którym pisaliśmy we wcześniejszym newsie, na liście znalazły się jeszcze 4 kolejne archeologiczne atrakcje: ruiny pałacu w Knossos, wykopaliska na terenie pałacu w Fajstos (Festos), jaskinia Dikte (Psychro), a także wyspa Spinalonga.
Poniżej znajdziecie Pełną listę wykopalisk i muzeów, których godziny otwarcia zostały zmienione na czas trwania sezonu turystycznego:
Akropol w Atenach, Teatr Dionizosa, starożytna Agora w Atenach
Narodowe Muzeum Archeologiczne w Atenach
Świątynia Zeusa Olimpijskiego w Atenach
Muzeum Bizantyjsko-Chrześcijańskie, Ateny
Stanowisko archeologiczne na przylądku Sunion, Attyka
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz