Szansa na lepsze jedzenie w hotelach?

data_2014-03-31 18:51:12 2014-03-31 18:51:12

Piękne plaże, czyste morze oraz przewidywalna pogoda to jedne z głównych czynników przyciągających turystów na Kretę. Od kilku lat śmiało można dodać do tych zalet również kreteńską kuchnię. Badania potwierdzające wysoką wartość tamtejszej diety oraz wynikającą z niej długowieczność mieszkańców tego rejonu Grecji sprawiają, że coraz więcej osób wypoczywających na Krecie chce, aby dania serwowane przez hotelowe restauracje były oparte na produktach wytwarzanych przez lokalnych producentów żywności. Wiele osób jest wręcz znudzonych uniwersalną "europejską" kuchnią serwowaną w większości dużych hoteli oferujących pobyty typu All Inclusive.

Hotel Chryssana
Jednym z przedstawicieli hoteli oferujących dania kuchni greckiej jest Hotel Chryssana Beach położony w Kolimbari.

Tendencja ta została również zauważona przez organizacje zrzeszające lokalnych przedsiębiorców. Izba Heraklion od 3 lat organizuje cykliczną imprezę PAGKRITIO, która ma umożliwić zwiększenie kontaktu między producentami żywności a przedstawicielami branży turystycznej. Tegoroczna impreza została wsparta organizacyjnie przez Kreteńskie Zrzeszenie Hotelarzy, co dobitnie świadczy o tym, że przedstawiciele tej branży zauważają zmianę wymagań stawianych im przez osoby wypoczywające w ich obiektach.

Cel tej imprezy bardzo trafnie podsumował wiceprezes Izby Heraklion, Thomas Fortetsanakis (Θωμάς Φορτετσανάκης): "Ważne jest, aby zrozumieć, że współpraca między wszystkimi sektorami lokalnej gospodarki przyniesie korzyści dla wszystkich przedsiębiorstw". Naszym zdaniem to bardzo trafne spostrzeżenie, które w pełni popieramy. Mamy nadzieję, że zmiana upodobań turystów wypoczywających na Krecie, będzie również zauważona przez hotele należące do międzynarodowych sieci. Fajnie byłoby gdyby również w ofercie polskich biur podróży pojawiło się więcej hoteli, których kuchnia bazuje na posiłkach tworzonych według lokalnych przepisów w oparciu o składniki pozyskane na Krecie. Dałoby to szansę na poznanie lokalnej kuchni tym turystom, którzy jedzą posiłki głównie w hotelowych stołówkach.

Piotrek,  data_2014-03-31 18:51:12 2014-03-31 18:51:12
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera