Greckie muzea czynne od rana do wieczora

data_2014-03-19 19:11:36 2014-03-19 19:11:36

Zmiana godzin pracy wprowadzona wraz z początkiem kwietnia to inicjatywa gorąco wspierana przez szefa greckiego rządu Antoniego Samarasa. Uważa on, że 33 najważniejsze muzea oraz stanowiska archeologiczne powinny być udostępniane turystom przez siedem dni w tygodniu od godziny 8 rano do 20 wieczorem. Takie godziny otwarcia będą utrzymywane przez cały sezon letni. Zmiana ta pozwoli uniknąć sytuacji, kiedy na przykład ktoś chce "odwiedzić Delfy w weekend i niestety nie może, ponieważ są zamknięte?" - zauważa Antoni Samaras.

Muzeum Archeologiczne w Heraklionie

Jest to bardzo dobra informacja szczególnie dla osób, które nie korzystają z wycieczek fakultatywnych i chcą zwiedzać muzea samodzielnie. Osobiście kilkukrotnie spotkaliśmy się z sytuacjami kiedy natykaliśmy się na zamknięte muzeum. Owszem wyznaczone 33 miejsca na terenie całej Grecji, których czas otwarcia jest wydłużony, to wciąż zdecydowanie za mało. Warto jednak zauważyć, że osoby odwiedzający te muzea i wykopaliska archeologiczne, stanowi około 95% turystycznego ruchu generowanego przez wszystkie placówki zarządzane przez Ministerstwo Kultury. Sądzimy, że ta zmiana wpłynie również pozytywnie na przychody generowane ze sprzedaży biletów.

Wprowadzane zmiany mają szerszy charakter, gdyż jak zapowiedział Antoni Samaras, już w najbliższym czasie, darmowym dostępem do muzeów oraz innych placówek kulturalnych, zostaną objęte osoby ze statusem bezrobotnych.

Mamy jeszcze drugą dobrą wiadomość, od 1 kwietnia również Muzeum Archeologiczne w Heraklionie będzie pracować na dwie zmiany.  Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że w przyszłym miesiącu, po siedmiu latach od rozpoczęcia zdającego się nie mieć końca remontu oraz rozbudowy, Muzeum Archeologiczne w Heraklionie będzie można w końcu uznać za w pełni otwarte. Zdaniem szefa tej placówki, Pana Giórgo Rethemniotáki, harmonogram otwarcia całego muzeum jest w dalszym ciągu aktualny.  W tej chwili dla zwiedzających udostępniona jest tylko połowa sal znajdujących się w dolnej kondygnacji budynku. Jeśli Grecy tym razem dotrzymają słowa to punktem obowiązkowym tego lata stanie się zwiedzenie muzeum w całości.

Piotrek,  data_2014-03-19 19:11:36 2014-03-19 19:11:36
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera