Lagana na Czysty Poniedziałek

data_2014-03-03 20:33:27 2014-03-03 20:33:27

Dziś, czyli na początku siódmego tygodnia poprzedzającego Wielkanoc, w Grecji obchodzony jest "Czysty Poniedziałek" (Καθαρή Δευτέρα). Tego dnia puszczane są latawce, gospodynie w domu czyszczą naczynia ciepłą wodą oraz popiołem, a na posiłki spożywane są tylko dania bezmięsne. Jednym z bardziej charakterystycznych symboli tego święta jest spożywane w tym dniu przaśne pieczywo zwane lagana (λαγάνα). Tradycja wypieku tego płaskiego chleba z dodatkiem nasion sezamu jest wciąż silnie kultywowana w Grecji i na Cyprze. Chociaż wiele gospodyń domowych wciąż samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb lagana

Obecnie tradycja spożywania tego pieczywa nawiązuje bezpośrednio do historii Izrealitów uciekających z Egiptu oraz chleba jaki był przez nich jedzony. W rzeczywistości jednak historia lagana ma swoje początki jeszcze w starożytności Wzmianki o tym pieczywie pojawiają się w sztukach tworzonych przez przez starożytnych pisarzy Horacego i Arystofanesa (wystawianych około 400 lat p.n.e.). W tamtym czasie Grecy spożywali przaśne pieczywo zwane laganon i to właśnie ono jest prawdopodobnie przodkiem obecnego świątecznego chleba spożywanego w Czysty Poniedziałek.

Jeśli mielibyście ochotę samodzielnie sporządzić takie pieczywo to przepis na nie pojawi się na www.CRETE.pl już wkrótce.

Piotrek,  data_2014-03-03 20:33:27 2014-03-03 20:33:27
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera