Hala Targowa w Chanii - przeciągający się remont

data_2025-04-24 20:47:44 2025-04-24 20:47:44

Na początku 2022 roku rozpoczął się długo wyczekiwany remont Hali Targowej w Chanii. Po 109 latach nieprzerwanej działalności budynek zamknięto i oddano w ręce wykonawcy, zaś właściciele 52 lokalnych sklepików, którzy dotąd prowadzili swoje biznesy w Hali, musieli przenieść się do innych lokali w Chanii. Harmonogram prac remontowych był przewidziany na dwa lata, a wykonawca prac początkowo ambitnie deklarował ukończenie robót nawet w krótszym 18-miesięcznym terminie.

Remont Hali Targowej w Chanii
Obecny stan remontu Hali Targowej w Chanii
(źródło oraz więcej zdjęć w artykule na https://www.haniotika-nea.gr )

Po rozpoczęciu remontu szybko okazało się, że ustalony harmonogram prac nie zostanie dotrzymany. Pierwszą przyczyną opóźnienia w prowadzeniu remontu było odkrycie murów weneckich tuż pod fundamentami rynku. Wykonawca prac przez wiele miesięcy czekał na zatwierdzenie rewizji odkrycia murów przez Centralną Radę Archeologiczną (ΚΑΣ), która musiała podać rekomendacje do prowadzenia dalszej przebudowy aby możliwe było jak najlepsze wyeksponowanie nowego odkrycia.
Później pojawił się kolejny problem, ponieważ doszło do zmiany właściciela firmy prowadzącej przebudowę i pojawiły się różne problemy administracyjne.

Niestety obecnie mimo, że minęły już ponad 3 lata od rozpoczęcia remontu to końca prac nadal nie widać. Właściciele sklepów, którzy wciąż czekają na możliwość powrotu do dawnych lokali, są oburzeni długimi opóźnieniami. Ostatnio doszło nawet do spotkania zarządu Stowarzyszenia Kupców Miejskiego Rynku Chania z władzami miejskimi i posłami pochodzącymi z Chanii.

Po spotkaniu przekazano informację, że „chociaż problemy z przeszłości zostały rozwiązane, finansowanie inwestycji jest utrzymane i zasadniczo nie ma długów wobec wykonawcy i opóźnia związane są z nieterminową realizacją prac. Firma kontraktowa nie stawia projektu na pierwszym miejscu swoich priorytetów z przyczyn, które nie zostały ujawnione”.

Przedstawiciele Stowarzyszenie mają nadzieję, że naciski wywierane przez władze miejskie na wykonawcę przyniosą w końcu rezultaty. Na otwarcie Hali czekają nie tylko kupcy i mieszkańcy miasta ale również turyści. Hala targowa była bowiem jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Chanii, a sama możliwość zrobienia tam zakupów była atrakcją.

Gosia,  data_2025-04-24 20:47:44 2025-04-24 20:47:44
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/1081719810668949

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera