Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Anogia wśród najlepszych turystycznych wiosek w 2024 roku
2024-11-21 19:46:08
Kreteńska wioska Anogia położona u podnóża masywu Psiloritis, została uwzględniona na liście Najlepszych Wiosek Turystycznych 2024 roku. Listę tę przygotowała Światowa Organizacja Turystyki (UN Tourism).
W czwartej edycji tej listy łącznie wyróżniono 55 wiosek z całego świata, które wybrano spośród 260 zgłoszeń nadesłanych przez państwa członkowskie ONZ. Inicjatywa Best Tourism Villages UN Tourism powstała w 2021 roku i jej celem jest promowanie turystyki na obszarach wiejskich. Program ten to również swoisty sposób na wyróżnienie ich różnorodności kulturowej a także lokalnych wartości i tradycji kulinarnych.
Sekretarz Generalny ONZ ds. Turystyki Zurab Pololikashvili powiedział: „Turystyka jest niezbędnym narzędziem integracji umożliwiającym społecznościom wiejskim ochronę i docenienie ich bogatego dziedzictwa kulturowego, przy jednoczesnym promowaniu zrównoważonego rozwoju […]. Honorujemy wioski, które potraktowały turystykę jako drogę do wzmocnienia pozycji społeczności i dobrego samopoczucia, udowadniając, że zrównoważone praktyki mogą prowadzić do lepszej przyszłości dla wszystkich”.,
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
W planach ba przyszły rok ;)
komentarz z
Cudowna wioska piękne widoki wspaniała kuchnia brawo Anogia
komentarz z
Byłam. Kilka razy przejazdem, i od kilku lat planuję zostać tam na dłużej. Może w końcu się uda
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/966839078823690