Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
W pierwszy weekend listopada w Chanii zorganizowano akcję oczyszczania dna morskiego w Porcie Weneckim. Podczas dwóch dni wolontariusze wyciągnęli z wody setki najprzeróżniejszych opadów, między innymi butelki, opony, najprzeróżniejsze metalowe części i puszki po napojach, buty, ubrania, turystyczne kapelusze, a nawet …. dywany.
O ile jeszcze obecność kapeluszy wśród tych trofeów, można jakoś zrozumieć, to już wyciągnięcie kilkunastu dywanów z morskiego dna świadczy raczej o tym, że konieczne jest dalsze podnoszenie świadomości ekologicznej wśród zwłaszcza lokalnych mieszkańców. Pozbywanie się śmieci w taki sposób jest szkodliwe przede wszystkim dla środowiska morskiego, a w dalszej konsekwencji dla człowieka.
Znaleziska zostały posegregowane i zostaną przekazane do recyclingu. W akcji sprzątania pracowało około 200 osób, w tym 16 nurków. Organizatorem tegorocznego sprzątania była Grupa Attica, do której należy między innymi Anek Lines, czyli jedna z największych firm w Grecji zajmująca się morskim transportem pasażerskim.
Poniżej galeria wyłowionych w weekend "trofeów". Zdjęcia pochodzą z portalu zarpanews.gr
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/952642950243303