Udany sezon w Knossos i na wspie Spinalonga

data_2024-09-23 20:00:46 2024-09-23 20:00:46

Pałac minojski w Knossos oraz Spinalonga, wyspa, na którą kiedyś zsyłano chorych na trąd to najchętniej odwiedzane zabytki Krety. W tym roku ich popularność bije wszelkie rekordy.

Spinalonga

Od początku tego roku do 31 sierpnia w Knossos sprzedano ponad pół miliona biletów, a dokładnie 542 689, pobijając rekord ustanowiony w 2023 roku, który zaliczony jest do bardzo udanych sezonów. Szczegółowo, liczba gości w poszczególnych miesiącach przedstawia się następująco:

Danych na wrzesień jeszcze oczywiście nie ma, ale Nikos Papadakis, naczelnik Knossos, mówi że codziennie średnio sprzedaje się 4500 biletów, a liczba gości w bieżącym miesiącu ani razu nie spadła poniżej 3500 dziennie.

Knossos

W porównaniu do danych za ubiegły rok wyniki każdego miesiąca tego roku są lepsze. Jedynym wyjątkiem jest czerwiec w którym liczba gości była niższa o ponad 4 tysiące.

Niewiele słabszy wynik, jeśli chodzi o liczbę osób odwiedzających w tym roku, odnotowano na wyspie Spinalonga. Do tej pory w 2024 roku dawne leprozorium odwiedziło blisko 400 tysięcy osób. Burmistrz Agios Nikolaos, Manolis Menegakis mówi że wielu z gości to osoby powracające na wyspie. Niektórzy z nich odwiedzili to miejsce dawno temu, a renowacja części zabudowań przeprowadzona kilka lat temu to dobra okazja do ponownej wizyty w tym miejscu. Dzięki temu można lepiej wyobrazić sobie jak funkcjonowali tu chorzy na trąd.

Obecnie gmina mocno zabiega o wpisanie Spinalongi na listę chronionych zabytków UNESCO. Drugim dużym wyzwaniem na dzień dzisiejszy jest założenie oświetlenia wyspy. Obecnie rozpatrywany jest projekt oświetlenia który w godzinach nocnych sprawi wrażenie że Spinalonga jest zamieszkana. Gmina oczekuje na wydanie decyzji w sprawie finansowania. Projekt ten ma przypominać o długoletniej obecności ludzi na tej wyspie, a ta swoista wizualna narracja zwłaszcza nocą nabrałaby szczególnego charakteru.

Gosia,  data_2024-09-23 20:00:46 2024-09-23 20:00:46
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-09-23 18:07:44

Spinalonga to wyspa z duszą ❤️

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2024-09-23 18:12:10

Wieska Kedzierska Tak, piękne ale smutne miejsce.

2
 gość}
gość dodekanezowiec
2024-09-25 13:42:09

Też potwierdzam - Spinalonga piękna

Też potwierdzam - Spinalonga piękna i sorry że niestety pomarudzę, ale gdyby tak więcej miejsc na Krecie było z tak turkusową wodą w morzu...  

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/923104776530454

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera