Drożeje kawa w kafeinionach i tawernach

data_2024-07-01 20:39:51 2024-07-01 20:39:51

Grecy zaczynają dzień od wypicia filiżaneczki kawy, a później w ciągu dnia wypijają kolejne. Ten przyjemny rytuał, który przynależy do codziennego życia w Grecji i odpowiada za całkiem spore roczne jej zużycie. W Grecji rocznie konsumuje się bowiem około 40 tys. ton kawy i liczba ta nadal rośnie. Dzisiaj jednak dla osób lubiących się delektować czarnym napojem w kawiarniach kawa miała zdecydowanie „gorzki” smak. 1 lipca 2024 roku w Grecji stawka VAT za kawę ponownie wzrosła do 24%. Podobny wzrost dotyczy też herbaty czy kakao oraz innych napojów.

Kafeinion w Heraklionie
Wedle wielu osób podwyżki podatku VAT wpłyną negatywnie na kondycję tradycyjnych kafeinionów

Przez ostatnie cztery lata VAT na te napoje był obniżony do 13%. Sytuacja ta uległa jednak zmianie i dzisiejszy 11-procentowy wzrost podatku VAT oznacza, że elinikos kafes, która do wczoraj kosztowała 2,5 € obecnie kosztuje blisko 2,8€. Za espresso freddo kosztujące wczoraj 3,5 €, dzisiaj trzeba była zapłacić około 4 €.

Co ciekawe jednak wzrost podatku VAT dotyczy to tylko kawy serwowanej na miejscu w kawiarni. Stawka VAT na kawę na wynos, albo z dostawą pozostała na niezmienionym poziomie.

Podwyżka stawki VAT na kawę serwowaną na miejscu jest szeroko komentowana przez branżę gastronomiczną, która nadal odczuwa skutki pandemii.

Elleniko kafe

Dodatkowo przedsiębiorcy muszą radzić sobie z dużymi wzrostami międzynarodowych cen kawy. Dane pokazują, że ceny odmian kawy Robusta na rynku osiągnęły poziom najwyższy od 45 lat, a od stycznia 2024 r. do maja cenę kawy Arabica wzrosły o 50%. Jeśli ceny kawy utrzymają się na tak wysokim poziomie to można się spodziewać, że jesienią ceny kawy serwowanej w kafenionach będą jeszcze wyższe. Kawiarnie zużyją bowiem wtedy zapasy kawy kupionej po niższych cenach. Już teraz prognozuje się, że spożycie kawy „na miejscu” w tawernach i kafenionach spadnie jeszcze bardziej, co odbije się negatywnie na branży gastronomicznej. W ostatnich latach odwróciła się bowiem proporcja dotycząca spożywania kawy w domu i poza domem. Obecnie Grecy piją częściej kawę w domu (60%), niż poza nim (40%). Obecnej podwyżki podatków raczej nie zatrzymają tego negatywnego trendu.

Gosia,  data_2024-07-01 20:39:51 2024-07-01 20:39:51
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-07-01 18:53:04

Ale musze przyznac ze ta kawa z lodem to jest petarda

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2024-07-01 19:26:05

Roman Roman Z papugą

2024-07-01 19:32:30

Będą rozruchy

1
2024-07-02 18:43:59

Czyli kupować na wynos do swojego kubka.Widzę, ze niektórzy juz to praktykują.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/867487068758892

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera