Dobry "rocznik" greckich win w Ameryce

data_2014-02-06 18:50:22 2014-02-06 18:50:22

Całkiem niedawno pisaliśmy na naszym serwisie, że jedna z greckich firm chce zawojować amerykański rynek mrożoną spanakopitą. Jak donosi gazeta Ekathimerini znacznie wcześniej dokonały tej sztuki greckie wina pochodzące głównie z Peloponezu i Krety. Już dawno wyzbyły się one miana tanich trunków oferując znacznie większą gamę smaków niż tylko popularna w Grecji Retsina. Co istotne wina te są również coraz bardziej doceniane przez koneserów nie dziwi więc to, że są nagradzane na tamtejszych międzynarodowych konkursach. W chwili obecnej w samym Nowym Jorku greckie wina znalazły się w ofercie 480 restauracji i ponad 500 sklepów.

Greckie wina

Zwiększoną dostępność potwierdzają również oficjalne statystyki Greckiego Urzędu Statystycznego (ELSTAT), które dla 2012 roku wykazały 37 procentowy wzrost wartości wina sprzedanego do USA. Jeszcze lepiej statystyki te wypadły dla rynku Kanadyjskiego, w którym wartość wina wyeksportowanego w 2012 roku była o 56 procent wyższa w stosunku do 2011 roku. Godne podkreślenia jest również to, że greckie wina zdobywają grono nowych odbiorców również w Kalifornii, która w USA postrzegana jest jako tamtejsze zagłębie przemysłu winiarskiego.

Jak powiedział Jim Tsiboukis, wiceprezes importera win Esteson Corp w San Jose w Kalifornii, przed greckimi winami stoi teraz kolejne wielkie wyzwanie jakim jest zdobycie przyczółka w amerykańskich supermarketach. Nie będzie to łatwe zadanie, gdyż typowy amerykański konsument zazwyczaj nie jest świadom istnienia greckich win oraz jego wartości. Niestety zadania tego nie ułatwia również to, że w takim sklepie typowa półka z białymi winami to morze kilkuset butelek Chardonnay. Przy tak licznym sąsiedzie bardzo ciężko będzie wyróżnić się winom pochodzącym z Grecji. Zdobycie ugruntowanej pozycji wśród masowych odbiorców będzie więc bardzo trudnym zadaniem. Importerzy greckich win liczą jednak na to, że proces ten będzie wspomagać popularność ich trunków w restauracjach, które będą mozolnie edukować tamtejszych konsumentów.

Gosia i Piotrek,  data_2014-02-06 18:50:22 2014-02-06 18:50:22
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera