Jezioro Voulismeni w Agios Nikolaos

data_2024-05-12 20:39:53 2024-05-12 20:39:53

Jezioro Voulismeni znajdujące się w Agios Nikolaos to prawdziwe serce oraz wizytówka tego niewielkiego miasta. Uwieczniona na tysiącach fotografii oczarowanych turystów to taka mała urocza oaza dająca wytchnienie od typowej infrastruktury miejskiej. Zlokalizowane wokół niego tawerny latem tętnią życiem do późnych godzin nocnych. Uroku jeziorka dopełniają chętnie powtarzane historie i różne mity.

Jezioro Voulismeni

Bezdenne jezioro

Voulismeni początkowo było jeziorem słodkim, jednak w 1867 rozpoczęto wykonywanie kanału który połączył jezioro z morzem. Jezioro ma średnicę 137 metrów, a jego głębokość dość długo była kwestią dyskusyjną. O Voulismeni krążyła bowiem legenda o tym że jest to jezioro bez dna. Podobno podczas II wojny światowej, gdy armia niemiecka opuszczała Kretę, do jeziora wrzucano sprzęt wojskowy, którego później nigdy nie odnaleziono. Obecnie jednak wiadomo, że jezioro posiada dno na głębokości 64 metrów.

Jezioro Voulismeni

Boginie i wulkany

Mity dotyczące starożytności mówią, że w wodach jeziora Voulismeni zażywały kąpieli boginie Atena i Vritomartis, będąca kreteńskim odpowiednikiem bogini Artemidy. Samo jezioro było uważane za miejsce święte przepełnione kobiecą energią.

W przeszłości wierzono także w to, że jezioro jest w jakiś sposób powiązane z wulkanem na wyspie Santorini. Ponoć po jego erupcji, która zniszczyła wyspę, powierzchnia jeziora Voulismeni była wypełniona martwymi rybami i wyczuwano silny zapach siarki.

Popularna jest także teoria dotycząca powstania Voulismeni w wyniku osiadania wulkanu. Teorię tę mają potwierdzać pionowe czerwonawe ściany przypominające wulkaniczny krater.

Jezioro Voulismeni

Współczesna scena

Współcześnie jezioro jest miejscem różnych wydarzeń kulturalnych takich jak koncerty, pokazy czy zawody sportowe. Kilkukrotnie zorganizowano już tu zawody Cliff Diving, czyli skoki do wody z platformy zainstalowanej na wysokości około 20 metrów. Zawody te stanowią część światowych mistrzostw w tej dyscyplinie, a na trzydniową imprezę przyjeżdżają zawodnicy z wielu krajów.

Na jeziorze Voulismeni co roku w święta wielkanocne palona jest też kukła Judasza. Nawet podczas tegorocznych świąt, gdy ze względu na duże ryzyko pożarowe zabroniono na wyspie wykonania tego tradycyjnego widowiska, to w Agios Judasza spalono tradycyjnie na środku jeziorka.

Jezioro Voulismeni

 

Gosia,  data_2024-05-12 20:39:53 2024-05-12 20:39:53
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-05-13 04:58:25

Cudowne miasteczko

2024-05-13 05:25:35

Piękne .Wróciliśmy tam po kilkunastu latach i wydało nam się jeszcze piękniejsze.M.

2024-05-13 12:53:20

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/835318821975717

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera