Greckie sery - turystyka kulinarna

data_2024-02-05 19:29:54 2024-02-05 19:29:54

Wszyscy przyzwyczailiśmy się do możliwości zwiedzania winiarni, czy fabryk produkujących oliwę na terenie Grecji. Wycieczka w jedno z takich miejsc to cenne doświadczenie, dzięki któremu można poznać proces produkcji lokalnych specjałów. A wycieczka połączona z możliwością degustacji i zakupu wina lub oliwy bezpośrednio od producenta to już w ogóle przyjemne z pożytecznym.

Osoby, które lubią poznawać Grecję od tej strony, z pewnością zainteresują nowe plany greckiego Ministerstwa Turystyki. Urząd ten ogłosił w tym tygodniu, że rozpoczyna procedury certyfikacji fabryk serów, które chcą rozpocząć tego typu działalność skierowaną do turystów. Udostępnienie fabryk serów do zwiedzania to kolejny krok w kierunku powiązania produkcji i rolnictwa z doświadczeniem turystycznym.

Graviera

Fabryki sera otwarte do zwiedzania mają otrzymać specjalny certyfikat wskazujący, że przestrzegają one określonych norm dotyczących działalności przedsiębiorstw w Grecji. Certyfikat Visitable Cheese Factory będzie odpowiednikiem etykiet przyznawanych winiarniom, browarom czy tłoczniom oliwy.

Degustacja greckich serów

Etykiety te mają być wydawane przez regionalne służby turystyczne działające pod egidą Ministerstwa Turystyki. Fabryki posiadające certyfikat Visitable Cheese Factory będą mogły prowadzić degustacje, organizować prezentacje i inne wydarzenia, a także rozpowszechniać materiały informacyjne promujące spożycie greckich serów. Działalność ta ma na celu wzmacnianie tożsamości kulinarnej Grecji oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów z chronioną nazwą pochodzenia oraz produktów z chronionym oznaczeniem geograficznym.

Aby zakwalifikować się do programu, fabryki produkujące ser będą musiały spełnić kilka warunków do których należy m.in. posiadanie recepcji i poczekalni dla gości. Tego typu miejsce będzie musiało posiadać również specjalną strefę wyposażoną do degustacji oraz punkt promocji i sprzedaży.

Certyfikat Visitable Cheese Factory

Gosia,  data_2024-02-05 19:29:54 2024-02-05 19:29:54
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-02-05 18:42:01

Ja i mój kot kochamy gravierę

1
2024-02-05 18:50:49

Jola Ostraszewska Ja też

1
2024-02-05 19:21:46

Jola Ostraszewska Ja mam greckiego kota, ser i oliwki.

2024-02-05 19:19:05

Kefalotiri, najlepiej macerowane w oliwie, oczywiście gravierę

2024-02-05 19:31:17

Nie pamiętam nazwy, ale był lekko żółty, twardy,o smaku słodkawo orzechowym.

2024-02-05 20:02:02

A krétai Feta nagyon finom.

2024-02-05 20:05:21

Uwielbiam graviere mizyhytre kiefalotiro tirozuli pychotka

2024-02-06 07:27:37

Feta wiadomo

3
2024-02-06 07:38:32

Uwielbiam greckie sery. Kefalotiri, graviera, mizitra, talagani, metsovone, formela, feta można by wymieniać bez końca:)

2024-02-06 09:39:20

Lubię twarde sery . Zawsze kupuje jako prezent dla siebie z wakacji.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/776551387852461

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera