Samaria nadal zamknięta i ewakuacja turystów z Glyka Nera

data_2023-08-15 20:27:31 2023-08-15 20:27:31

Zapewne wiele osób czeka na komunikat dotyczący otwarcia wąwozu Samaria. Niestety jednak nie mamy dobrych wiadomości. Organizacja Środowiska Naturalnego i Zmian Klimatu poinformowała dziś, że Park Narodowy Samaria pozostanie zamknięty do piątku 18 sierpnia włącznie.

Samaria nadal zamknięta

Decyzja ta jest spowodowana trzęsieniem ziemi jakie nastąpiło w tym rejonie w minioną niedzielę. W jego wyniku doszło do osunięcia się ziemi i odłamków skalnych, które ciężko raniły przypadkowego turystę. Sytuacja nadal nie jest stabilna i są duże obawy dotyczące pojawienia się kolejnych osuwisk skalnych, które byłyby bezpośrednim zagrożeniem dla osób przemierzających szlak. Z tego powodu zadecydowano o przedłużeniu zamknięcia wąwozu o kolejne trzy dni.

Akcja ratunkowa na szlaku...

Niestety pomimo ostrzeżeń i zakazu pieszych wycieczek w rejony niebezpieczne dziś straż pożarna ewakuowała dwoje turystów z rejonu Gór Białych. Amerykańskie rodzeństwo utknęło dziś po południu w trudnym terenie w okolicach Linoseli (Λινοσέλι) na zachód od wąwozu Samaria. Gdy zorientowali się, że nie dadzą rady kontynuować przejścia zawiadomili służby i poprosili o pomoc.

...i ewakuacja turystów z zagrożonej plaży

Akcję ewakuacyjną zorganizowano również dzisiaj na plaży Glyka Nera znajdującą się w Sfakii. Wczoraj wydano ostrzeżenia, aby unikać wycieczek w to miejsce. Plaża ta jest położona u podnóża wysokiej góry, istnieje więc realne ryzyko, że w przypadku wystąpienia dalszych wstrząsów ze skał potoczą się kamienie. Mimo tych ostrzeżeń wiele osób wybrało się dziś na Glyka Nera. Z turystami przypłynęły tu również wodne taksówki.

Glyka NeraPlaża Glyka Nera
Źródło zdjęcia: ekriti.gr

Operacja ewakuacji została przeprowadzona przez Straż Przybrzeżną. Po zabraniu turystów z rejonu niebezpiecznej plaży zakazano w dniu dzisiejszym dostępu do Glyka Nera zarówno ze szlaku E4 oraz łódkami od strony morza. Warto podkreślić, że ostrzeżenia i zakazy lokalnych władz w przypadku Glyka Nera mają uzasadnienie. W maju 2015 roku zginęła tu turystka z Czech, którą przygniotły głazy.

O ile jeszcze rozumiemy, że nie wszyscy turyści wypoczywający na Krecie mogą orientować się w wydarzeniach ostatnich dni, to jednak lokalne firmy organizujące rejsy w ten rejon nie grzeszą odpowiedzialnością za życie i zdrowie innych.

Gosia,  data_2023-08-15 20:27:31 2023-08-15 20:27:31
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/675228414651426

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera