Ciekawe festiwale na Krecie

data_2023-08-08 20:35:27 2023-08-08 20:35:27

Sierpień to czas kiedy na Krecie zaczynają się rozmaite festiwale tematyczne. Kilka dni temu pisaliśmy o fantastycznym festiwalu Sfakian Pie, który odbędzie się 26 sierpnia w Chora Sfakion. Nieco wcześniej, bo już w połowie sierpnia szykują się kolejne dwa ciekawe festiwale: w Kissamos oraz Garazo. We wrześniu zaś zaplanowany jest spory festiwal kulturalny w Hersonissos.

Plakaty festiwalów na Krecie

Festiwal cytrusów

Smakowicie zapowiada się Ogólnokreteński Festiwal Cytryn, który odbędzie się w dniach 16, 17 i 18 sierpnia w niewielkiej miejscowości Garazo w gminie Mylopotamos w środkowej części Krety. Festiwal ten jest organizowany przez Stowarzyszenie Kulturalne Garazo. Warto wspomnieć że jest to najdłużej funkcjonujący festiwal na Krecie, który swoją coroczną obecnością w kalendarzu wydarzeń Krety przyczynia się do promocji lokalnej kultury, historii, folkloru i gastronomii.

16 sierpnia o godz. 20:30 szefowa kuchni Dina Nikolaou zaprezentuje nowe przepisy gastronomiczne na bazie cytryn, a Christina Malliu zaserwuje lody cytrynowe własnego przepisu. 17 sierpnia ciekawie zapowiada się koncert muzyki kreteńskiej, który rozpocznie się o godz. 21:30. Wstęp na powyższe wydarzenia będzie darmowy. Natomiast ostatniego dnia festiwalu, czyli 18 sierpnia, odbędzie się koncert Yannisa Kotsirasa, Myrto Vassiliou oraz Dimitra Boulouzou. Jednak ta impreza będzie już odpłatna. Koszt biletów wejściowych ustalono w wysokości 12€.

Festiwal Smaku i Sztuki w Kissamos

W dniach 16-22 sierpnia w Kissamos odbędzie się Festiwal Smaku i Sztuki. Nie zabraknie tu wydarzeń kulturalnych oraz kulinarnych. Każdego dnia w godzinach 18:30-23.30 będzie dostępna wystawa lokalnych produktów i sztuki ludowej.

Od godz. 21.30 każdego dnia tego festiwalu będą miały miejsce rozmaite koncerty muzyczne. Dodatkowo 18 sierpnia o godz. 21 odbędą się pokazy tańca. 20 sierpnia o 20:30 będzie prezentacja gotowania z kreteńskich produktów. Lekcja ta prowadzona przez szefa kuchni będzie dostępna również w języku angielskim. 21 sierpnia także o 20:30 będzie miała miejsce ciekawa prezentacja pod tytułem: Sztuka chleba – tradycja z pokolenia na pokolenie. 22 sierpnia o tej samej godzinie odbędzie się tematyczny pokaz gotowania „Słodkie smaki z awokado i miodem”.

Gosia,  data_2023-08-08 20:35:27 2023-08-08 20:35:27
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/671120395062228

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera