Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Zmienione godziny otwarcia stanowisk archeologicznych w prefekturze Heraklion
2023-07-21 21:17:29
Ze względu na panujące bardzo wysokie temperatury w prefekturze Heraklion wprowadzono zmienione godziny otwarcia stanowisk archeologicznych. Ograniczenia w dostępności obowiązują od piątku 21 lipca do niedzieli 23 lipca. Szczegóły znajdziecie w dalszej części tego newsa.
Pałac minojski w Fajstos, wykopaliska w Gortynie oraz Matali pozostaną zamknięte dla zwiedzających w godzinach między 12.00 a 17.30. Stanowisko w Agia Triada będzie zamknięte w godzinach między 12.00 a 15.30.
Natomiast pałac minojski w Knossos i Malia oraz twierdza wenecka Koules w Heraklionie dostosują godziny otwarcia biorąc pod uwagę aktualne temperatury panujące w godzinach 12.00 - 17.30.
Dzisiaj na Krecie najwyższą temperaturę odnotowano w rejonie Chania na półwyspie Akrotiri. Termometry pokazały tam 42,6 stopnia Celsjusza. Była to oczywiście temperatura w cieniu. Jednocześnie była to najwyższa temperatura jaką zarejestrowano dzisiaj w Grecji. W ten weekend spodziewane są temperatury rzędu nawet 45 stopni Celsjusza, a od wtorku spodziewana jest trzecia fala upałów.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/660654516108816