Booking.com

Błogosławienie owiec we wsi Asi Gonia

data_2023-04-23 20:00:24 2023-04-23 20:00:24

23 kwietnia w dzień św. Jerzego warto wybrać się do niewielkiej górskiej wioski Asi Gonia położonej niedaleko Argiroupoli. Z okazji tego święta odbywa się tam wyjątkowa uroczystość błogosławienia owiec, która w miejscowości tej jest szczególną uroczystością. Tego dnia od samego rana okoliczni pasterze prowadzą swoje stada pod lokalny kościół Agios Georgios. Główny plac wioski i okoliczne wąskie uliczki wypełniają się owcami i kozami. W powietrzu czuć przede wszystkim charakterystyczny zapach owieczek oraz melodyjny dźwięk ich dzwoneczków.

Asi Gonia - 23 kwietniaAsi Gonia - 23 kwietnia 2023 r.

Zwierzęta, które tego dnia nie zostaną pobłogosławione są uważane za pechowe. Na święto to przychodzą nie tylko lokalni mieszkańcy, ale również zagraniczni turyści, którzy wiedzą o tym ciekawym zwyczaju i są w tym czasie w pobliżu tej miejscowości.

Po pobłogosławieniu trzody, pasterze zaczynają doić zwierzęta, a mleko ofiarowują wszystkim zgromadzonym tu ludziom. Tradycyjnie po zakończeniu ceremonii pasterze wyprowadzają swoje zwierzęta w góry, a w wiosce rozpoczyna się uczta, która trwa do późnego wieczora.


Ta ciekawa tradycja jest ponownie organizowana od zeszłego roku. Przedtem z powodu pandemii zaniechano organizowania ceremonii. Tradycja ta przetrwała przez wiele wieków i obecnie nikt już nie wie kiedy została zapoczątkowana. Mieszkańcy Asi Gonia twierdzą jednak, że ceremonia błogosławienia owiec rozpoczęła się w pierwszych dniach założenia tej wioski. Do czasów pandemii koronawirusa było nie do pomyślenia, aby odstąpić od zorganizowania tego corocznego obrzędu.

Asi Gonia - 23 kwietnia 2023 r.Asi Gonia - 23 kwietnia 2023 r. Źródło zdjęć: www.kriti24.gr

Większość mieszkańców wioski trudni się pasterstwem, zaś święty Jerzy jest uważany za ich patrona. Dlatego otrzymanie błogosławieństwa świętego jest dla pasterzy szczególnie ważne. Warto też podkreślić, że tego dnia pasterze przyprowadzają tu także swoich synów, aby dzieci uczyły się tego obyczaju i aby dzięki temu mógł być kultywowany przez kolejne pokolenia mieszkańców Asi Gonia.

Gosia,  data_2023-04-23 20:00:24 2023-04-23 20:00:24
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2023-04-23 19:39:28

Mogła bym tam zamieszkać na stałe.
W okolicach
Sfakia♥️

1
 gość}
gość PiotrWie
2023-04-24 21:37:32

byliśmy w Asi Gonii w dniu Św. Jerzego na mszy z okazji wyruszenia stad w góry połączonej z błogosławieniem zwierząt ( owiec i kóz) w 2017 roku. Polecam.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/607451058095829

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera